Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават преговорите между Атина и кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На първата среща между финансовите министри от Еврогрупата не беше постигнато споразумение с кредиторите. В Атина са убедени, че преговорите ще приключат с взаимноизгодно решение.

Финансовият министър Янис Варуфакис заяви за гръцките медии, че на тази първа среща Гърция не е очаквала окончателно решение, но то ще бъде постигнато вероятно в понеделник.

Изложихме пред партньорите нашия план за ново споразумение с Европа, така че проблемът с дълга на Гърция да слезе от първите страници на медиите и да престане да фигурира като първа тема на срещите на Еврогрупата.

Варуфакис отново изключи излизането на Атина от еврозоната.

Правителството на Алексис Ципрас отказва да продължи досегашната програма за финансова помощ и предлага нов алтернативен план за реформи. Той ще бъде изложен и днес на срещата на върха на лидерите от Евросъюза, където е първото участие на новия гръцки премиер.

Докато се водиха преговорите в Брюксел, Гърция отново беше залята от демонстрации в подкрепа на политиката на Алексис Ципрас. Хиляди гърци се събраха по площадите на страната с плакати и призиви за "Обединени европейски народи", както и "Не могат да ни изнудят, Гърция принадлежи на гърците". В демонстрациите участваха хора с различна политическа ориентация, които дори не са гласували за СИРИЗА, както заявиха пред медиите, но подкрепят политиката на кабинета "Ципрас".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!