Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспехът на преговорите с кредиторите предизвика разочарование в Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еврогрупата постави на Гърция ултиматум до края на седмицата да реши дали ще приеме условията на европейските си партньори за по-нататъшна финансова подкрепа.
Неуспехът на преговорите с кредиторите предизвика разочарование в Атина.

Предложението, отправено към Атина от финансовите министри, се определя като „неприемливо”. Гръцкият министър на финансиите Янис Варуфакис поясни пред медиите причината, която е отказала Атина да подпише споразумението:

Еврогрупата предложи да продължим сегашната програма, която по наше мнение не успя да стабилизира икономиката на страната. Създаде хуманитарна криза и дори тази програма направи много трудни реформите, които трябва да се приложат.

Министър Варуфакис изрази надежда, че в следващите дни ще се постигне взаимноизгодно споразумение, въпреки ветото от Брюксел.

Говорителят на правителството Сакеларидис сравни създадената ситуация с футболен мач, в който и двата отбора продължават, въпреки промяната в силите:

Когато играеш мач, не напускаш терена при първата трудност. Продължаваш да се бориш за победа, защото хората те подкрепят.


По социологическо проучване 80 процента от гърците вярват в опитите на Ципрас да промени условията на програмата по финансиране на Гърция.

Проевропейските сили в гръцкия парламент, с изключение на Комунистическата партия и "Златна зора", искат незабавно свикване на Съвета на лидерите. Настояват премиерът Алексис Ципрас да прояви „отговорност в името на националните интереси”.

Очаква се днес изявлението на премиера, в отговор на дадения ултиматум от Брюксел, в рамките на пет дни Гърция да вземе решение дали остава в еврозоната.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гърция има срок до петък да приеме условията на европейските си партньори за финансова подкрепа

Властите в Гърция трябва да решат до края на седмицата дали ще приемат условията на европейските си партньори за по-нататъшна финансова подкрепа. Срокът беше поставен от председателят на Еврогрупата Йерун Дийселблум , след като заседанието на финансовите..

публикувано на 16.02.15 в 21:07