Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексис Ципрас се надява на споразумение с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се надява, че Атина ще постигне споразумение с кредиторите. На среща с парламентарна си група той отхвърли всякаква вероятност да се подпише договореност за продължаване на досегашната финансова програма.

Премиерът Ципрас запозна парламентарната група на СИРИЗА с причините, които доведоха до блокиране на преговорите с Еврогрупата. Атина продължава да търси общ път с кредиторите до постигане на взаимноизгодно решение.

Според гръцкия премиер е имало предварително споразумение, което Еврогрупата е променила по време на преговорите. Целта на тази промяна, извършена в последния момент, не стана ясна от изказването на премиера, но той посочи, че на срещата на върха лидерите на страните от еврозоната също са приели голяма част от гръцките предложения за промяна в програмата по икономическите мерки.

Гърция продължава преговорите с нагласа да се намерят компромисни решения, което е в интерес както на Атина, така и на Еврогрупата.

Изненада предизвика и обявената от премиера кандидатура за президентския пост на Гърция. Правителството предлага Прокопис Павлополос – бивш министър на вътрешните работи в две правителства на консерваторите. Павлопулос е с дългогодишна политическа кариера в "Нова демокрация", професор по право, преподавател в университетите в Атина и Париж.

Утре депутатите ще гласуват кандидатурата. За избора са необходими 180 гласа. По всяка вероятност 65-годишният Прокопис Павлопулос ще бъде избран още на първо гласуване, като се очаква голяма част от опозицията да подкрепи кандидатурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!