Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина очаква постигане на компромис за финансовата помощ

Гръцкото правителство изразява умерен оптимизъм, че днес на заседание на Еврогрупата Гърция ще получи разрешение за продължаване на спасителните кредити. В Атина очакват постигане на компромис между двете страни, за да не фалира Гърция в следващите месеци.

Финансовият екип на Берлин първоначално отказа да обсъжда предложението на Гърция за удължаване на спасителната програма с още шест месеца. Премиерът Ципрас проведе телефонен разговор с германския канцлер Меркел, определен от правителството като "позитивен диалог", който дава надежда на Атина, че днес ще се достигне до споразумение.

"Умерен оптимизъм" се излъчва от коментарите и очакванията на гръцката страна. Говорителят на правителството Сакеларидис заяви също надеждите на Атина, че предложената програма ще получи единодушно одобрение от финансовите министри:

Правителството декларира пред гърците, че водено от решителност и отговорност, прави всичко възможно да постигне с европейските партньори взаимноизгодно решение. За да се постигне това, ние сме готови да продължим диалога и да намерим допирни точки с кредиторите.

Управителят на Националната банка на Гърция увери отново вложителите, че нямат основания да се притесняват за влоговете си в гръцки банки.

Гръцкото правителство публикува пълния текст на искането за продължаване на финансовата помощ към Атина, за да избегне обвиненията и коментарите в някои медии, че кабинетът на Ципрас реално продължава политиката на предишните правителства. Документът, изпратен в Брюксел, ангажира Атина с мащабни реформи, но включва и програма за повишаване на социалната справедливост.

Днес гръцкият парламент обсъжда и промени в закона, насочени към борба с корупцията и укриването на данъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Еврогрупата се събира на решаващо заседание за спасителната програма за Гърция

Следобед в Брюксел предстои решаващо заседание на Еврогрупата, от което се очаква да стане ясно дали и при какви условия Гърция ще може и занапред да разчита на спасителни кредити. И властите в Атина, и европейските институции, искат..

публикувано на 20.02.15 в 07:50