Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкото правителство удължи конкурсите за приватизации на държавни компании

| обновено на 05.03.15 в 12:23
Янис Варуфакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Алексис Ципрас е принудено да проведе приватизация на държавни компании въпреки протестите на депутатите от СИРИЗА.

Атина няма средства да покрие разходите по изплащане на заема към кредиторите.

Удължава се до юни конкурсът за приватизация на държавни компании, за които вече е стартирала процедурата. Това заяви финансовият министър Янис Варуфакис въпреки обещанията от страна на управляващата партия СИРИЗА, че в Гърция приватизация няма да има.

Министър Варуфакис уточни, че удължаването на срока на конкурса не означава, че ще се достигне до сделка. Държавата ще запази част от акциите в пристанищата Солун и Пирея, както и в железопътната компания "Трансосе". Всичко зависи от стойността на инвестициите, които предлагат чуждите компании, както и дали съответната сделка е в интерес на Гърция:

Ние не сме догматици по отношение на приватизациите, но не на всяка цена, беше категоричен гръцкият министър.

Финансовият екип на кабинета "Ципрас" търси средства, за да изплати задълженията си по заема от кредиторите. Ако не получи транша от 7 милиарда евро, за да изплати падежите по облигациите, още в следващите три месеца Гърция ще остане без средства, за да покрие разходите за заплати и пенсии.

Правителството удължава конкурса по приватизация, като по този начин има възможност да осигури около 4 милиарда евро помощ от Китай срещу предоставяне на пълния пакет акции от пристанище Пирея и Солун.

Въпреки протеста на голяма част от депутатите на СИРИЗА срещу приватизацията, според коментарите на експерти, правителството на Алексис Ципрас е принудено бързо да осигури инвестиции, за да изплати задълженията към кредиторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!