Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническият екип на кредиторите на Гърция започна контрола върху изпълнението на реформите

Техническият екип на кредиторите на Гърция стартира процеса на контрол върху изпълнението на реформите, за да получи Атина следващия транш от 7,2 милиарда евро. Ръководител на екипа на Международния валутен фонд е българката Ива Петрова.

Гръцките медии фокусираха вниманието  си върху българката,която представлява Международния валутен фонд в контрола по изпълнение на реформите. Предишният екип на т.н. „тройка” е изцяло променен, като за първи път водещ на преговорите е жена-експерт, която според коментарите в Гърция е запозната добре с проблемите на Атина.

Правителството на Ципрас обтегна отношенията с кредиторите с искането да получи последния транш от помощ, но без анализ на реалното положение на икономиката. На последното заседание на Еврогрупата се постигна споразумение за мониторинг от страна на финасови експерти и след това отпускане поне на част от транша. За да не създава напрежение сред гърците, правителството преименува „тройката” в „институциите”, които реално извършват същия контрол.

Опозицията атакува СИРИЗА, че потъпквайки предизборните си обещания се е „подчинила на кредиторите”. От своя страна правителството обещава, че няма да налага нови мерки за икономии.

Преговорите с техническия екип на кредиторите  са свързани с реформите, които предложи гръцкото правителство. Целта на тези реформи е да се направи рестарт на икономиката на страната и да се даде глътка въздух на гърците, които имат неизплатени задължения, заяви говорителят на правителството Сакеларидис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!