Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на изключителни финансови трудности за Атина

Над два милиарда евро трябва да се изплатят по заема към кредиторите

Експерти предупреждават, че хазната се опразва и няма гаранция за изплащане дори на пенсиите този месец. Средствата за песниите ще бъдат осигурени, заяви пред медиите гръцкият премиер Алексис Ципрас и допълни, че страната няма проблем с ликвидността.

Министърът на енергетиката и околната среда Лафазанис посочи,че СИРИЗА спазва предизборните си обещания и няма да се повишава цената на тока. Спешно министърът свика среща с Комисията по контрол на енергетиката, която предложи в края на миналата година повишаване цената на електроенергията за частни потребители и за фирми, което беше прието от предишното правителство. Силно недоволство предизвика съобщението, че цената на тока се повишава със задна дата от началото на годината.

Последва реакция на министър Лафазанис. В официално изявление на енергийното министерство се посочва, че правителството има ангажименти пред гърците и ще ги спазва. Цената на тока е непосилно висока за голяма част от гърците и за това министерството на енергетиката дори обмисля схема за понижаване на цената. Проблемът е, че завишението е калкулирано в последните сметки за тока, но след категоричната позиция на министър Лафазанис, то няма да се плаща от потребителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!