Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и организации на деца и възрастни с увреждания излизат на протест

| обновено на 03.04.15 в 07:32
Снимка: БГНЕС
Родители и организации на деца и възрастни с увреждания излизат на протест. Очакват се шествия в поне 10 града в страната.

Семействата на деца с увреждания, някои от които вече са пълнолетни, настояват за радикална промяна в политиката към тях, за подобряване на здравните грижи и за осигуряване на работа за хората в затруднено положение. За да представят лично исканията си в институциите в София, протестиращи ще се съберат в 11.00 часа пред парламента. От там ще тръгне шествие, което ще мине под прозорците на социалното, здравното и образователното министерство, след което ще се върне на площад "Народно събрание".

Грижите, работата с нашите деца с увреждания са без почивни дни, без болнични, без отпуск. Нашият работен ден няма начало и край, а срокът на трудовия ни договор е до края на живота, казва Искра Влахова, майка на 19-годишно момиче с множество увреждания.

По думите й, към днешна дата социалната категория, която определят статистическите таблици на нея и всички останали майки със същата съдба, е домакиня:

Нормативното признание за нашите дела са единствено здравни осигуровки от бюджета и право на минимална пенсия. Държавата отказва да ни определи като отделна социална група със свои характеристики и нужди, отказва да признае труда ни и неговото значение по какъвто и да е начин. Нашият избор е доброволен. Той се нарича "Няма да изоставя детето си". Ако в очите на институциите и обществото този избор е правилен, ние искаме да го чуем - ясно артикулирано и разписано в закони и наредби.

Един от градовете в страната, където също ще има протест, е Бургас. Там хората с увреждания са близо 40 хиляди души. Те настояват да се създаде единен механизъм за координация и контрол на всички дейности, свързани с децата и възрастните в неравностойно положение.

Как мислите, че би могло въобще да се планират някакви дейности, свързани с хора с увреждания, когато държавата не знае какъв е техният брой, какви видове са. Ние искаме да останат само Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за хората с увреждания. Да са два органа, които отговорят съответно за децата и за възрастните с увреждания, е мнението на Мария Попова, майка на дете с увреждания.

Засегнатите искат още да се направят рехабилитационни центрове с екипи от специалисти. Те настояват Агенцията за хора с увреждания да заработи ефективно, а не да бездейства.

Чуйте от звуковия файл разговора с две майки на деца с увреждане - Боряна Драганова от София и Диана Маркова от Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!