Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция е готова да подпише споразумение с Москва за участие в "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е готова да подпише споразумение с Москва за участие в "Турски поток. Гръцкият министър на енергетиката до дни ще ратифицира споразумението, като очаква да получи и предварително част от бъдещите приходи по трансфера на руско гориво.

Атина не отказва участие в енергийни проекти. След като си осигури участие в проекта за Трансадриатическия газапровод за трансфер на азерски газ към Европа, вече се подготвя и споразумението с руската страна за продължаване на "Турски поток" и през Гърция. Гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис запозна европейските партньори на срещата на енергийните министри:

Новото гръцко правителство е решено да следва многопластова енергийна политика в международните отношения, защото сме убедени, че това е в национален интерес, а също допринася за стабилност и сигурност не само  в района, но и за сигурността на цяла Европа.

Сред ползите от изграждането на газопровода, според гръцкото правителство, е намаляването на цената на газа за вътрешния европейски пазар. Гърция не крие и стремежа си да се превърне в „енергиен възел на Балканите“. Атина разчита, че изграждането на газопровода за руско гориво към Европа ще премахне и клаузата да се заплаща синьото гориво, дори и когато не се ползва. Този въпрос е изключително актуален за Гърция, която тази година по същата клауза, при намалено потребление около 40%, дължи 100 милиона евро.

Руската страна вече обяви, че ще преведе авансово част от бъдещите приходи по транзита на руски газ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!