Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложено е решението за разпределение на допълнителни пари за болници

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е обсъждал на заседанието си снощи разпределението на допълнителни пари за някои болници. Предложението обаче е отложено, заяви представителят на пациентите в Съвета Виктор Паскалев:

Предложението, което беше внесено от оперативното ръководство, беше за 49 болници да се дадат допълнителни средства за спешна помощ, но понеже имаше и болници, които не бяха отчетени, и поради тази причина се върна това да се доработи от Касата.

Днес медии разпространиха информация за болниците, които е трябвало да получат най-голям допълнителен бюджет. На първо място с най-голям бюджет от 3,6 милиона лева е столичната частна болница "Софиямед". Втора е пловдивската МБАЛ "Здраве" с близо 3 млн. лева. И двете лечебници са собственост на бизнесмена Михаил Тиков. Негова е и седмата болница в класацията на лечебниците с най-много допълнителни пари - бургаската многопрофилна болница "Черноморска", която получава 1 млн. лева.

Бюджетът на болница "Софиямед" за 2015 г. е 23 млн лв или точно колкото на Александровска болница. Утре от касата ще публикуват на сайта си данни за всички изплатени суми на лечебни заведения за първото тримесечие на годината.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков също потвърди, че такова предложение е коментирано. Според д-р Шарков в списъка липсват например общинските болници, затова предложението ще се коригира и преразгледа отново на 12-и май:

Решение за нови финансови средства по някакъв списък, изтекъл не знам си къде си, не взимаме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!