Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови археологически открития на трасето на лот-2 на магистрала "Струма"

Снимка: БГНЕС

Продължават проучванията на 3-4 археологически обекта, попаднали на трасето на изграждащия се лот-2 от автомагистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, съобщиха от историческия музей в Кюстендил.

Непрекъснато излизат нови и нови открития, казват от екипите. Яма, с принесени в жертва от траките две деца, е открита на неолитното селище край село Мурсалево. Проучването там беше подновено в началото на април. На обекта в месността Девебоаз са открити няколко гроба от късния неолит, края на VI хилядолетие. Сега се проучва жертвена яма от късната желязна епоха - I хилядолетие преди Христа. Поради значимостта на обекта, на два пъти срокът на разкопките и проучването бяха удължавани. Последният срок е краят на юни 2015 година. Екип кюстендилски архелоози поднови проучването на неолитно селище при село Джерман. Проучванията там трябва да приключат до 7 юни този година, каза директорът на музея Валентин Дебочички.

Пътни експерти обявиха, че веднага след приключване на археологическите проучвания на терен, ще започне изграждането на дълъг към 170 метра земен насип със средна височина 8 метра при Мурсалево, за да продължи изграждането на аутобана. Има идея при насипа де се издигне към 100 метра подпорна стена, така че археологическите разкрития да се съхранят като експозиция на открито под самата магистрала, която буквално ще прескочи уникалното неолитно селище отпреди 6 хилядолетия. За тази атракция обаче ще са необходими допълнително средства, извън отпуснатите по проект 4 милиана лева за археологически проучвания по лот-2 на магистралата, казаха експерти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!