Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши с 2 милиарда евро тавана на спешното си финансиране за гръцките банки

| обновено на 07.05.15 в 11:38
Европейската централна банка оказа помощ на Гърция. Правителството на Алексис Ципрас продължава преговорите с кредиторите за отблокиране на финансовата подкрепа към Атина. Моряците и докерите днес стачкуват срещу продажбата на портовете "Пирея" и "Солун".

С два милиарда евро се повиши таванът за спешно финансиране на гръцките банки след директните преговори на премиера Ципрас с управителя на Европейската централна банка Марио Драги. Това е единственият начин, по който европейската банкова институция подпомага Атина, откакто правителството на СИРИЗА пое властта.

Икономическият климат в Гърция продължава да се влошава, показват анализите на експерти. Единственият правилен ход е споразумение с кредиторите, но то ще има висока политическа цена за партията на Алексис Ципрас. Поради липса на средства правителството вече се отказа от основни предизборни обещания.

В миналото остават и декларациите за спиране на приватизацията. Днес е първата предупредителна 24-часова стачка на моряците и докерите след информация, че Атина е отстъпила за приватизация на портовете в Пирея и Солун. В рамките на стачката до този час все пак се движат част от фериботите и морският транспорт не е прекъснат напълно.

От Асоциацията на туристическите компании предупредиха премиера, че съществуващата несигурност, докато не се подпише договор с кредиторите, се отразява отрицателно на туризма.

Все още има вероятност за бързо приключване на преговорите с кредиторите след положителното изявление на председателя на Европейската комисия, че има напредък към постигане на споразумение. Атина очаква отблокиране на последния транш от финансова помощ, за да не фалира още този месец.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!