Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина започна делото срещу членове и активисти на "Златна зора"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Атина започна делото срещу членове и активисти на "Златна зора". Те са обвинени в убийства на политически противници, сформиране на паравоенни групи за нападения срещу имигранти, както и проповядване на расизъм.
 
Пред съда в район "Коридалос" отново има протести. С плакати "Никога повече фашизъм" симпатизанти на левите партии искат забрана на "Златна зора". Наред с тях протестират и жителите в "Коридалос", които настояват делото да се премести на друго място, защото протестите и силните полицейски части, които охраняват съда, създават напрежение. От съображение за сигурност са затворени всички учебни заведения в близост до съдебната сграда.

Тричленен състав на Апелативния съд ще реши, дали "Златна зора" е престъпна организация, сформирала паравоенни групи за нападение и убийства на политически противници и имигранти. 

Делото започна днес с изказване на прокурора по обвинението за убийството на рапъра Павлос Фисас, за което направи самопризнания извършителят на убийството Йоргос Рупакяс – активист на крайнодясната партия.

Беше повдигнато и официално обвинение за убийството на емигрант от Египет, както и побой над синдикален активист.

Общо 68 са обвиняемите по делото, като сред тях са лидерът на партията Никос Михалолиакос, секретарят на парламентарната група Илиас Касидиарис и още действащи депутати.

На днешното заседание на съда присъстваха само четирима депутати. Отказът на политическия елит на партията да присъства в съдебната зала е незачитане на правосъдието, коментират медиите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!