Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се променят цените за този туристически сезон в Гърция

Снимка: БГНЕС

Кредиторите настояват Гърция да увеличи ДДС по островите, които са с облекчено данъчно облагане.
Кметовете на гръцките острови са  недоволни и искат спешна среща с премиера Алексис Ципрас.
Жителите заплашват с протести.

Собствениците на хотели в Гърция настояха пред министерството по туризъм да се запази намаления данък по островите. Първо финансовият министър Янис Варуфакис съобщи,че кредиторите налагат на Атина да подпише споразумение за увеличаване на данъка на туристическите услуги по островите. До сега всички острови на Гърция се ползват с преференция от 30% по-ниско данъчно облагане с цел да се развива туризма там.
Промени в данъчното облагане ще има, но след края на туристическия сезон, успокои фирмите от бранша заместник-министърът по туризма Елени Кондура. Тя призна, че правителството е подложено на натиск от страна на кредиторите, но повишаването на данъка за островната част на страната няма да се отрази чувствително на цените през следващата година.
По предварителна информация, финансовия екип на Атина предлага промени в данъците, но само за няколко острова и то за луксозните хотели, където цените и сега  са високи,като Миконос и Санторини.


Цялата опозиция, както и част от депутатите на  СИРИЗА настояха правителството да запази досегашния данъчен статут на гръцките острови, за да не настъпи отлив на туристи.

Въпреки явната финансова несигурност на Гърция, туристическите агенции информират за чувствително увеличение на резервациите на германски и руски туристи за този сезон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!