Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 хиляди деца на имигранти ще получат гръцко гражданство след приемане на съответния законопроект

Децата на имигрантите в Гърция ще получават гражданство, ако са завършили образование в гръцко училище.
Партиите в гръцкия парламент са на различни подзиции по въпроса. Коалиционният партньор на СИРИЗА няма да подкрепи закона.
Законопроиектът се намира в процес на публичен дебат. След приемането му от парламента над 200 хиляди деца на имигранти ще получат статут на гръцки граждани. До сега те са с разрешително за временно пребиваване на родителите им.
Сред условията е децата да са родени в Гърция, да учат в гръцко училище и поне един от родителите им да е пребивавал легално в страната пет години преди раждането на детето.
Тези, които не са родени в Гърция, също биха могли да получат гражданство, за което се изисква да са учили минимум девет години в гръцко училище или да притежават диплома за висше образование от гръцки университет.  
От централата на консервативната партия "Нова демокрация" отказаха да участват в обсъждането и определиха законопроекта като „покана“ към имигрантите да влизат нелегално в страната.
Социалистите от "Пасок" вече са готови да подкрепят правителството и дори настояват законопроектът да влезе скоро за гласуване  в парламента.
Патриотичната партия "Независими гърци", които са коалиционен партньор на СИРИЗА, са против даването на гръцко гражданство на децата на имигрантите и няма да подкрепят закона, заявиха депутати от партията.
С  гласовете на социалистите и СИРИЗА се очаква законът да бъде приет, но гласуването му ще покаже липса на единство в управляващата коалиция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!