Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен е домакин на национален форум "Читалища в развитие"

В Сливен се провежда национален форум по случай 25 години от възстановяването на Съюза на народните читалища.

Домакинството на Сливен на националния форум "Читалища в развитие" се обуславя от факта, че неговото читалище "Зора" е основен инициатор за създаването на Съюза на народните читалища през 1911 година.

Докладът на председателя на Съюза на българските читалища Николай Дойнов ще даде начало на дискусията за това какво стана с българските читалища по време на прехода:

Безмилостният демографски процес в страната обезсмисли бившите големи села, села с по четири-пет хиляди човека, сега са останали 100, а в центъра на тези села имаме сгради като НДК. Ние не може да отоплим две стаи там, а камо ли да поддържаме цялата сграда. Но има една конвенция на ООН: Дори един човек да има в едно селище, той има право на книга. Трябва да намерим начин да запазим достъпа до книгите. Вече не е достатъчно да седим в библиотеката и да чакаме някой да дойде. Ние трябва да сме изпълнени с интерактивни умения, да бъдем медиатори, защото на последния панаир на книгата може да видите, че никой не купува книги, никой не чете книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!