Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от СИРИЗА настояват премиерът Ципрас да отхвърли всички искания на кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Депутати от СИРИЗА настояват премиерът Алексис Ципрас да отхвърли всички искания на кредиторите и да обяви извънредни парламентарни избори.

Част от депутатите на СИРИЗА поставиха конкретни условия за подписване на споразумение с кредиторите. Те предупреждават премиера и лидер на партията, че няма да гласуват за договор, който включва нови икономически мерки. Предлагат оставка на правителството и извънредни парламентарни избори. Тази позиция се подкрепя дори и от министри от правителството.

Вицепремиерът Янис Драгасакис заяви, че:

Атина не приема ултиматум.

Поради критичната точка на гръцката икономика и необходимостта от спешна финансова помощ, опозиционните партии приканват Алексис Ципрас незабавно да постигне споразумение и дори заявиха, че ще го подкрепят при гласуване в парламента.

Много висока политическа цена ще плати СИРИЗА, коментират експерти в гръцките медии. Прогнозират също разцепление на парламентарната група на управляващата партия.

Кредиторите поставят условие за основни промени в данъчното облагане и пенсионната система.

Техническите екипи на Атина и кредиторите продължават обсъждането на условията, но дори и след четири месеца преговори правителството на СИРИЗА отказва да приеме част от мерките.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!