Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко българчета са родени в чужбина? Отговорът – в една интерактивна карта

БНР Новини
Снимка: личен архив

Освен че е влиятелен, блогърът Боян Юруков, който живее във Франкфурт – Германия, стои зад много уеб смислени проекти в полза на обществото.

Помним активната му работа за разясняване на българите в чужбина на правата и възможностите им да гласуват. В своя glasuvam.org той бе разработил алгоритъм към картата със секции, който показва зоната, в която нашите сънародници трябва да пътуват приблизително от 30 до 90 мин., за да стигнат до изборните урни. Боян Юруков е автор на регистъра за безследно изчезнали българи lipsa.com. Той търси отговори на въпроси, които го вълнуват и ги прави достояние в мрежата.

Наскоро Боян Юруков създаде впечатляваща карта, която е като видео във времето. Тя е посветена на българчетата родени по света. Боян е направил свое проучване, което обхваща периода между 2004-а и 2013-а година. Данните показват, че за тези години са родени 96 653 деца, на които в последствие им е издаден български акт за раждане.

Снимка

Направих подобна справка в ГРАО, разказва в интервю за Радио България Боян Юруков. Една от причините бе, че ми се роди дъщеря и исках да видя колко деца има като нея – родени в чужбина и в последствие получили българско гражданство. Хора от Twitter ми помогнаха за таксата.

Оказва се, че новородени деца с български акт за раждане има в Турция, Германия, САЩ, Испания, дори в Африка.

Картата показва за 60 секунди всички българчета родени в чужбина за последните 10 години. Тази карта е най-любимата ми до сега по няколко причини. Първата е, че показва данни, които не може да видим никъде в общественото пространство. Втората е, че реално не е истинска – поне не изцяло. Третата причина е най-важната – как точно я съставих. Не на последно място е и факта, че просто изглежда яко, пише още под картата си Боян Юруков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!