Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три години след взривовете край „Петолъчката“ виновни няма

Днес се навършват три години от експлозията в складовете за утилизация на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката".

На 5 юни 2012 година при взрива загинаха трима работници и над десет бяха ранени. Виновни за взрива все още няма, тъй като делото е на ниво Районен съд.

Материалните щети, според обвинителният акт, надхвърлят 62 000 000 лева. Окръжната прокуратура в Ямбол обвини за експлозията управителя на фирмата  Делислав Делев и началника на производството Иван Пеев.

Според прокуратурата те не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани. По договор е трябвало да бъдат унищожени чрез взривяване.

В обвинителния акт е посочено още, че в първия взривен склад е имало пет пъти повече взривни вещества от допустимото и затова експлозията е унищожила и съседни складове.

Поредното съдебно заседание е насрочено за 15 юни.

Днес в църквата "Св. Димитър", в най-засегнатото от взрива село Лозенец, ще бъде отслужена панихида за жертвите на експлозията.


Още от категорията

В Стара Загора отбелязват 125 години от началото на залесяването на парк "Митрополит Методий Кусев"

Община Стара Загора и Старозагорската митрополия днес отбелязват 125 години от началото на залесяването на парк "Митрополит Методий Кусев". На 28 февруари 1895 г. първият канонично избран митрополит начело на епископската катедра..

публикувано на 28.02.20 в 09:10

Патова ситуация в Раднево

На проведеното този следобед заседание на Общинския съвет в Раднево отново не е назначен временен управител на общинската болница и приемането на бюджета е отложено за следващата сесия.  "Реално сме в патова ситуация", призна председателят на местните..

публикувано на 27.02.20 в 18:27

Болница "Тракия" с мерки срещу разпространението на коронавируса

Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в Болница „Тракия“. Обособен е отделен външен вход за Спешно приемно отделение, до който водят поставени на няколко места ясни..

публикувано на 27.02.20 в 16:51

Отчетоха трета година с намаляване на замърсяването с фини прахови частици в Стара Загора

Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2019 г. на..

публикувано на 27.02.20 в 16:49

Удължава се срокът за промяна на маршрута на няколко линии от градския транспорт в Стара Загора

Във връзка с осигуряване на аварийно обезопасяване на пътен участък на ул. „Младост“ в кв. „Железник“, се удължава срокът за строителни дейности до 02.03.2020 г. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут..

публикувано на 27.02.20 в 16:45

Няма да променят програмата на "Кукерландия", въпреки коронавируса

Поради зачестилите въпроси от граждани, организаторите на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ обявяват, че двадесет и първото издание на фестивала ще се проведе по предварително обявената програма от 27 февруари до 1 март включително,..

публикувано на 27.02.20 в 15:54

Защитни предпазни средства и дезинфектанти ще искат от министерството старозагорските болници

Областният медицински съвет в Стара Загора взе решение да бъде изпратено писмо до Министерство на здравеопазването с искане държавата да предостави безплатно на болничните заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ защитни предпазни средства за..

публикувано на 27.02.20 в 15:32

Розовото масло побратими Казанлък и азербайджанския Загатала

С 27 гласа „За“ подписване на Споразумение за побратимяване между Казанлък и Загатала, Азербайджан гласува мнозинството на Общински съвет – Казанлък на днешното си редовно заседание. В предложението си кмета Галина Стоянова посочва: „Побратимяването ще..

публикувано на 27.02.20 в 15:21

В Ямбол превозвачи излязоха на протест срещу тол системата

На протест излязоха превозвачи от Ямбол и региона. Те недоволстват от неяснотите около въвеждането на тол системата, както и неуредиците в бранша. Превозвачи и собственици на малки транспортни фирми се събраха на паркинг на входа на Ямбол. Тяхното..

публикувано на 27.02.20 в 15:14

Ще се работи за възстановяване на студийния комплекс на Радио Стара Загора

Редакционна независимост в Българското национално радио е гарантирана. Обществените медии трябва да се финансират с обществени средства . Това каза в студиото на Радио Стара Загора Андон Балтаков, генерален директор на БНР. Днес той за първи..

публикувано на 27.02.20 в 12:40