Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кризисно заседание на парламента в Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва кризисно заседание на парламента в Атина. Премиерът Алексис Ципрас отказва да приеме споразумение,което нарушава предизборната програма на СИРИЗА. Гърция днес показа липса на финансови ресурси и отсрочи плащането на вноска по заема. 
Допускат се всички сценарии от подкрепа към хода на преговорите, водени от правителството,до отказ на опозицията, а и на част от депутатите на СИРИЗА, да подкрепят опитити на Ципрас да задържи Гърция в еврозоната.
Извънредното заседание на парламента се провежда по инициатива на гръцкия премиер, който запознава лидерите на партиите с позиците на Атина и защо няма напредък за споразумение.
Не се изключва и официално изявление на Алексис Ципрас, че при липса на финансова помощ до края на месеца ще се обявят извънредни избори.
Опозицията е готова за челен сблъсък с правителството си, като настоява за споразумение на всяка цена, спасяване на Гърция и дори съставяне на ново правителство, което да води преговорите.
Политически наблюдатели са убедени, че ще бъде грешен ход от страна на СИРИЗА да поиска предсрочни избори. Социологическите проучвания и днес дават убедителна преднина на управляващата партия пред опозицията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!