Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържества в Гърция по случай възстановеното излъчване на държавната медийна компания ЕРТ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възстановеното излъчване на държавната медийна компания ЕРТ в Гърция беше отбелязано с тържества. Очаква се ЕРТ да запази високия рейтинг и доверие, които имаше преди закриването преди две години.

Програмата днес започна с националния химн и с видимо развълнуваните гласове на водещите от сутрешния блок.

Днес е изключително важен ден за нас, за всички гърци и за всички, на които е скъпа свободата на информацията. 

Възстановени са предаванията на трите телевизионни канала на държавната телевизия, спортната радиостанция и останалите 19 регионални станции.

Списъкът с новоназначените журналисти беше обявен след проведения конкурс, съгласно Закона за държавните медии в Гърция.

Възстановяването на телевизия и радио ЕРТ стана след гласуване в парламента, подкрепено от почти всички партии. Законът включва и пълна прозрачност на разходите на държавните медии.

В израз на колегиална подкрепа частните телевизии излъчиха директно старта на първото предаване днес.

Възстановяване на държавните медии беше част от предизборните ангажименти на СИРИЗА. Медията беше закрита по решение на предишното гръцко правителство в рамките на бюджетните съкращения. Последваха много стачки на журналистите. Държавната телевизия и радио в Гърция преди закриването беше с висок рейтинг на доверие и се очаква отново да стане конкурент на частните медии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!