Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областните управители на гръцките острови в Егейско море поискаха помощ от ЕК заради бежанците

Областните управители на гръцките острови в Егейско море поискаха помощ от еврокомисаря по миграция Димитрис Аврамопулос.
Кметът на Митилини отправи обръщение към Европейската комисия.
Стотици бежанци пристигат всеки ден по гръцките острови.На много места властите не могат да се справят с наплива на бежанци. Ситуацията е „взривоопасна“ предупредиха комисар Аврамопулос на срещата му с областните управители.“Искаме незабавна помощ от Брюксел“.Има много проблеми по осигуряване подслон и храна на бежанците.Недостатъчен е екипа по обработка на документи и молби за получаване на бежански статут.Не достигат също лекари.Областните власти представиха на комисар Аврамопулос дълъг списък с неотложни мерки.
За да се реагира спешно,Европейската комисия ще финансира директно общините на егейските острови,заяви еврокомисарят.Удвояват се и силите на европейската агенция по защита на границите Фронтекс,която е в помощ на гръцките морски сили.
Кметът на остров Митилини изпрати обръщение за помощ към председателя на Европейската комисия.Само от едно пристанище на острова ежедневно пристигат над 400 бежанци.Няма нито условия,нито средства за осигуряване на престоя на толкова силна бежанска вълна,съобщава в обръщението си кметът Спирос Галинос.
По официални данни 40 хиляди бежанци са влезнали в Гърция от началото на годината,а се очаква в следващите месеци увеличаване на търсещите спасение в гръцките острови на Егейско море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!