Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас обвинява МВФ за дълговата криза на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обвинява Международния валутен фонд за дълговата криза на страната.
"Налагат на Гърция непосилни реформи", заяви премиерът пред парламентарната група на СИРИЗА.

 Гръцкият премиер запозна лидерите на парламентарните партии с причините за блокиране на преговорите с кредиторите. На срещата с председателя на лявата партия Потами Ставрос Теодоракис, Ципрас подчерта, че основният въпрос е да се постигне споразумение, което  няма да върне Гърция след половин година в същата криза.

На заседание на парламентарната група на СИРИЗА  гръцкият премиер обвини Международния валутен фонд, че носи "наказателна отговорност" за дълговата криза на Гърция. Атина отказва да приеме орязване на пенсии и повишаване на ДДС върху основни стоки.
С подкрепа от своите депутати Ципрас заяви, че кредиторите с се опитват да " унижат негово правителство и гръцкия народ". Депутатите на СИРИЗА одобриха и мнението на лидера, че на Гърция се налагат мерки, които новото правителство вече е отхвърлило.
"Кредиторите са непреклонни в натиска да приложим програма с реформи, която вече доказа, че не води към успех. Настояват за мерки, като предварително знаят, че няма да ги  приемем.Това не е случайна грешка, а вероятно обслужва политически интереси".

Речта на Ципрас явно обедини депутатите от управляващата партия, които често аплодираха лидера. Част от тях открито настояха да се прекрати изплащането на заема към кредиторите.
Официален дефолт се очаква на 30 юни, ако Гърция не получи средства, за да изплати външните си задължения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!