Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция не очаква положително решение от заседанието на финансовите министри на Еврогрупата

Атина не очаква положително решение от заседанието днес на финансовите министри на Еврогрупата.
Правителството гарантира сигурността на банковата система, но гърците под паника изтеглят масово парите от банките.

"Сам срещу всички" и "пълна изолация на Гърция" са коментарите по участието днес на гръцкия финансов министър на заседанието на Еврогрупата. Не очаквам споразумение днес, заяви министър Янис Варуфакис.
Напрежението сред гърците расте след изявленията на премиера Алексис Ципрас срещу кредиторите, които обвинява за финансова интервенция срещу Гърция.

Вчера правителство и синдикати организираха демонстрации в цялата страна в подкрепа на гръцката позиция по споразумението с кредиторите. Тази вечер, по време на заседанието на финансовите министри на Еврогрупата, отново се организират демонстрации в цяла Гърция за оставяне на страната в Еврозоната.

Централната банка на Гърция предупреди правителството, че ако не се получи финансиране до края на месеца, Гърция ще бъде тласната към фалит и напускане на еврозоната. В остър тон говорителят на правителството опроверга тази информация и гарантира сигурността на влоговете в гръцките банки.

Под страх от излизане от зоната на еврото гърците масово теглят парите си от банките. В последните дни изтичането на влоговете е извън контрол. В понеделник са изтеглени 45 милиона евро, а на следващия ден 700 милиона евро.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!