Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция и Русия подписаха меморандум за изграждане на продължението на газопровода "Турски поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция и Русия подписаха меморандум за изграждане на продължението на газопровода "Турски поток".

Часове преди срещата на гръцкия премиер Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандума за изграждане на "Гръцки поток" като продължение на газопровода до Турция.

Гръцкият министър Панайотис Лафазанис съобщи за гръцките медии от Санкт Петербург, че реализацията на проекта ще обедини интересите на целия регион и на страните, през които ще минава трасето на газопровода.

Гръцкото енергийно министерство подчертава и приноса за икономиката на Гърция от транспортните такси на руския газ, както и откриване на хиляди нови работни места. Правителството на СИРИЗА вече заяви, че в изграждането на "Гръцки поток" ще участват само гръцки държавни компании.

По проект "Турски поток" е газопровод с мощност от 63 милиарда кубически метра газ на година от Русия по посока Турция през Черно море.

Стойността на изграждането на газопроводната отсечка през Северна Гърция се изчислява на 2 милиарда евро, които Атина би могла да получи чрез руско-европейски консорциум.

Министър Лафазанис съобщи, че решението на Атина за участие в продължаването на газопровода за руски газ е подчинено на националните интереси на страната и ще намали цената на природния газ за Гърция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!