Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници спорят за титлата и мястото за паметник на хан Тервел

Да се проведе широка обществена дискусия и допитване до гражданите на Стара Загора за мястото, на което да се намира бъдещият паметник на кан Тервел, поиска председателят на групата общински съветници от БСП в Стара Загора Борис Боричев. Повод за това стана, включеното в дневния ред на предстоящата общинска сесия, предложение монументът да се издига в северозападната част на градината, северно от Драматичен театър „Гео Милев“.  Според Боричев мястото трябва да бъде много по-просторно и да дава възможност скулптурата на владетеля да гледа на юг, към земите, които е присъединил към Първата българска държава.

През юли 2011 година Общинския съвет отредипаметникът на Тервел да се издига в затревената площ югоизточно до Съдебната палата. Четири години по-късно обаче паметник там още няма, а Инициативният комитет поиска от Общинският съвет новото място до Драматичния театър.

За корекция в предложението настоя и съветникът от ВМРО Кристиян Петков. Според него, трябва да се промени формулировката на текста, внесен за гласуване като отпадне титлата на Тервел „кан“. По думите му вторият български владетел бил „цезар“ или „цар“, а не „кан“ , титла- „неправилна и продукт на политическа доктрина“.

„Наложена е през 19 век от руски изследователи, след което българските историци Марин Дринов, Васил Златарски и Константин Иречек налагат у нас фалшивата доктрина за тюркско-татарския произход на българите и титлата „хан“, убеден е съветникът. Той твърди, че дори в „Именника на българските ханове“ няма такава титла, а записаната „ханас убиги“ в превод на български означава „княз от бога“. „Затова предложих да не допускаме грешка в нормативен документ на Общински съвет. Титлата на Тервел, доказано в много исторически извори, е „цезар“ или „цар“. Така че Тервел е първия цар на Първо българско царство“, смята Кристиян Петков. „За да не си скъсат дипломите и да ги изядат, дипломираните историци, измислилиха титлата „кан“, допълва той.

„Титлата „кан“ или „хан“ са  две различни произношения на една дума,която се среща в извори от началото на 9 век, но по реминисценция предполагаме, че и по-ранните български владетели са я носели, тъй като тя се среща във всички степни империи от периода на Великото преселение на народите и след това“, категоричен е професорът по средновековна българска история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Иван Лазаров . Той припомни, че има и по-късни исторически паметници, според които българският владетел е наричан „каган“ и приема, че тя е носена и от Тервел.

„Второ – титлата „кесар“, а не  „цезар“,  е почетна титла дадена на Тервел, заради помощта, която казва на Юстиниан Втори и тя не е била част от вътрешно политическата идеология на българската държава.  За вътрешна употреба вероятно е „кан“.

Професорът отхвърли и теорията на Кристиян Петков, че Тервел и всички владетели след него от Първото българско царство са се титуловали царе. „Това изобщо не е приемливо, защото титлата „цар“ започва да става актуална при Симеон Велики и за първи път я виждаме присъдена на български владетел през октомври 927 г.  на сина му Петър Първи“, излага историческите факти преподавателят Иван Лазаров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44