Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в морския транспорт в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предупредителна стачка обявиха за последния ден на този месец гръцките моряци. Те ще спрат движението на фериботите за 24 часа и достъпа до гръцките острови. Туристическите агенции съобщават, че билетите за фериботните трансфери в деня на стачката могат да се презаверят за друг ден.

От синдикатът на моряците и работещите на пристанищата съобщават причините за подготвяните протести и наричат стачката "предупредителна", защото планират още протести по време на туристическия сезон.

Моряците декларират, че много от фирмите - собственици на товарни кораби и фериботи месеци наред закъсняват с плащането на заплатите, наемат работници без осигуровки и договори.

Протестиращите приканват министерството на труда да извърши проверки и да упражни силен контрол за нарушаване на трудовите договори от страна на работодателите.

Протестите са и срещу обсъжданите в Брюксел реформи и данъчни промени, които според синдиката създават условия за експлоатация на моряците и масови уволнения.

Моряците съобщават, че на 30-и юни, вторник, ще блокира всички гръцки пристанища и няма да допуснат движението на фериботи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!