Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България все по-близо до Шенген

БНР Новини
Раковски Лашев и Радостина Петрова в студиото на Радио България.
Снимка: Илиана Райчева

Приключи проектът „Повишаване на капацитета на служителите в дирекция „Консулски отношения“ на МВнР и българските консулства“, финансиран от Фонда за външните граници на ЕС по Годишната програма за 2013-а. Целта бе да се повиши капацитета на консулските служители при прилагането на Общата визова политика на ЕС и Шенгенското законодателство в областта на издаване на визи. Директорът на дирекция „Консулски отношения“ на МВнР Раковски Лашев уточни, че през това първо по рода си обучение са преминали 45 консулски служители, от които 35 дългосрочно командировани в наши мисии в трети страни.

Съгласно Договора за присъединяване на България към ЕС, от момента на нейното пълноправно членство 1 януари 2007 г., нашата страна започна да изпълнява общата визова политика на ЕС, продължи той. – Нашите консули и консулски служители преминават специализирана подготовка организирана от Дипломатическия институт на МВнР преди тяхното дългосрочно командироване в чужбина. Независимо от това, предвид актуалността на непосредствената ни подготовка за присъединяване към Шенген, положихме усилия да бъде проведен специален курс за повишаване на капацитета на нашите служители в навечерието на присъединяването ни към Шенген. Два от модулите бяха теоретични и нашите служители имаха възможността задълбочено да се запознаят със законодателството на ЕС, с изискванията на Шенген и особено с новите промени през последните години в това законодателство, което има особено значение за тяхната практическа дейност. Много важен момент в подготовката им бяха и практическите занятия свързани с Националната визова информационна система, както и работа с мобилните консулски станции.

Изпълнението на проекта бе спечелено от фирма „КАВАНГАРД“. По думите на Радостина Петрова – директор „Програми и проекти“, техният принос е осигуряването на най-добрите лектори при разясняване на динамичното Шенгенско законодателство

Практиката на нашите експерти подпомогна познанията на участниците в курса, свързани с разпознаването на фалшиви документи, работа с подправени документи, което е изключително важно за работа в условията на Шенген, каза тя.

Това е особено важно, допълни Раковски Лашев. – Многобройни са опитите на чужди граждани да получат български визи, представяйки неистински чужди документи. Съвременните технологии позволяват подобни документи да бъдат изработени на завидно технологично ниво и да се доближават много до вида и защитата на автентичните документи. Тази подготовка е особено значима за нашите консули. С уменията и изградените устойчиви познания в тази област, те ще могат още по-успешно да изпълняват своите функционални задължения в техните консулски служби.

Този проект служи за надграждане на знанията, които имат участниците в обучението и те се проверяват.

Всеки обучителен модул стартира с входящ изпитен тест, за да се определи нивото на познания на участниците в курса, обясни Радостина Петрова. – На база на нивото на групата се акцентира на определена тематика свързана с теоретичните познания, или на практически занятия, които са интересни и важни. В края на курса се провежда изходящ тест, чрез който се проверява до каква степен е овладян преподавания материал. Мога да кажа, че от първия обучителен модул се получиха изключително високи резултати. Всички участници се справиха отлично както с входящия, така и с изходящия тест. Искам да допълня, че част от обучението беше справянето на консулите с критични ситуации в хода на различните етапи от процедурата по издаването на визи. Това е съществена и много злободневна тематика и се надявам всички, които участваха в обучението да прилагат на практика получените умения.

Раковски Лашев изрази удовлетворението на своите колеги от обучението и изрази надежда, че подобни обучения ще продължат, за да бъдат обхванати по-голямата част от консулите и консулските служители в МВнР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!