Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците в очакване на решението на парламента за референдума

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гласуването в гръцкия парламент по предложението на премиера Аликсис Ципрас за свикване на референдум по предложенията на кредиторите беше отложено от 19.00 часа  за късно тази вечер. Лидери на опозиционни партии призовават президента да наложи вето, ако бъде прието предложението на премиера.

По развоя на дебатите до този момент в гръцкия парламент става ясно, че предложението за референдум се подкрепя от три партии - управляващата СИРИЗА, коалиционния партньор "Независими гърци" и крайнодясната "Златна зора". Необходими са 151 гласа. Управляващата коалиция има 165 депутати, което е достатъчно за провеждане на референдум.

Консерваторите от "Нова демокрация", както и социалистите заявиха, че СИРИЗА тласка Гърция към разруха. В медиите се появи информация, че президентът възнамерява да подаде оставка, което беше опровергано незабавно от кабинета на държавния глава.

Гърците продължават да теглят пари в брой въпреки изявлението на министри, че банките ще работят и следващата седмица и няма риск за депозитите на гражданите. Управителят на Гръцката национална банка съобщи, че поради увеличеното теглене на пари днес се полагат максимални усилия за незабавно зареждане на банкоматите.

Гласуването в парламента ще се проведе късно тази вечер, като се очаква предложението за референдум да бъде прието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!