Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритети на Люксембургското председателство на ЕС

БНР Новини
Посланикът на Люксембург Жан Фалц и министър Даниел Митов
Снимка: БТА

От 1 юли Великото херцогство Люксембург поема от Латвия ротационното председателството на ЕС за следващите шест месеца. Като една от основателките на общността, страната застава начело на Съвета за дванадесети път. „България споделя целите и приоритетите на Люксембургско председателство“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на публична дискусия на тема „ЕС по време на Люксембургското председателство: Къде е България?“. В дискусията участва и посланикът на Люксембург за България Жан Фалц.

Стратегическият дневен ред на Съюза, така както е одобрен от Европейския съвет на 26 и 27 юни 2014 г., определя основните приоритети пред ЕС за следващите пет години. Ние изработихме програма, която набляга на приемствеността и на прилагането на този стратегически дневен ред, каза посланик Жан Фалц. – Програмата на Люксембургското председателство ще се съсредоточи върху седем основни цели. Сред тях са: стимулиране на инвестициите, с цел създаване на икономически растеж и повишаване на заетостта; засилване на социалните процеси и интеграция; справяне с миграцията, съживяване на единния пазар чрез фокусиране върху дигиталното му измерение; поставяне на конкурентоспособността на Европа на глобално ниво; насърчаване на устойчивото развитие и засилване на ролята на председателството на ЕС на глобалната сцена.

Ще работим активно с нашите европейски партньори по време на текущото председателство на ЕС да бъде взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това каза дипломат №1, който представи приоритетните за България теми.

Убедени сме, че сме доказали своя ангажимент и ефективност в рамките на ЕС, интеграцията ни трябва да продължи сприемането ни в Шенген, тъй като нееднократно сме доказали, че сме технически подготвени, продължи министър Митов. В контекста на увеличен миграционен натиск върху Съюза, страната ни доказа, че е сериозен и надежден партньор, който изпълнява всички отговорности на държава-членка на Шенген. Сега, повече от всякога, разширяването на Шенгенската зона би укрепило нашите граници и изпратило силенполитически сигнал за единството на ЕС в борбата срещу нелегалната миграция и тероризма.Приветстваме намерението на Люксембургското председателство да постави сред основните си приоритети въпроса за миграцията в ЕС. Като външна граница България е сред най-засегнатите държави от силния натиск от смесени миграционни потоци. Необходимо е да се обърне особено внимание на ефективното прилагане на споразуменията за реадмисия с ключови трети страни. Динамиката на миграционните процеси води до нарастваща необходимост от преразглеждане на сега действащите разпоредби на Дъблинския регламент. Във връзка с нашите настоявания за ефективно прилагане на принципа на солидарността, бихме подкрепили въвеждането на правила, водещи до намаляване на концентрацията на тежестта, която поемат държавите на първа линия по границата на Съюза.

Министър Митов заяви, че подкрепяме една от целите на настоящото председателство за преодоляване на тежките социални последствия от икономическата криза в Европа. Жизненоважно е да продължат общите усилия за създаването на нови работни места и преодоляването на високите нива на безработица, особено сред младите хора. Изисква се решимост на държавите-членки за насърчаване на необходимите структурни реформи, спазването на фискална отговорност и повишаването на инвестициите в подкрепа на заетостта и растежа. В този контекст споделяме изцяло един от основните приоритети на Люксембургското председателство за ефективно отключване на инвестициите в Европа, заяви министър Митов.

Споделяме и общото виждане с Люксембургското председателство за реализирането на Енергийния съюз. България отдава приоритетно значение на финансирането на инвестиционни проекти, насочени към неговото изграждане. България не веднъж е подчертавала, че диверсификацията на енергийните източници е от първостепенно значение. Тя може да бъде реализирана само чрез изграждането на всички планирани енергийни проекти в съответствие с европейското законодателство. България разчита на подкрепа за газовите интерконекторни връзки, които имат стратегическо значение за целия ЕС, коментира българските приоритети на Люксембургското председателство министър Даниел Митов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!