Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърците са разделени за ДА или НЕ на вота в неделя

Гърците са разделени за ДА или НЕ на вота в неделя.Социологическите агенции посочват, че  44,8%  ще  гласуват с да и 43,4% с не. Днес се организират последните преди гласуването митинги-демонстрации в подкрепа на двете мнения.
Изследванията на общественото мнение показват,че нарасва подкрепата на проевропейския вот на гърците. Социологическите проучвания не отчитат  мнението нахората,дали референдумът е необходим.Трудно е да се прогнозира избирателната активност в сезона на отпуски.
Днес се очаква решението на висшите магистрати по законността на референдума  след иск на граждани,които считат ,че е нарушена конституцията на страната.
Премиерът Ципрас отново призава да се гласува с НЕ на пакета от реформи,предложени от кредиторите......
"Ако спечели вотът "да", банките ще отворят, но с нежизненоспособно споразумение. Ако обаче това е решението на гръцкия народ - дали от страх, дали под натиск или по техен избор - ние ще го уважим. Но ако спечели вотът "не" ... уверявам ви, че още на следващия ден ще съм в Брюксел и ще бъде подписано споразумение."
Опозицията първо поиска отмяна на рефендума,след това призова хората за подкрепят проевроевропейското  бъдеще на страната с ДА.Комунистическата партия провежда своя стратегия – невалидни бюлетини.
Днес се организират последните митинги преди вота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!