Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция е ден за размисъл преди референдума утре

| обновено на 04.07.15 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Днес е денят за размисъл в Гърция. След седмица на остри конфронтации между политиците, разговорите за рефендума са само сред избирателите. За да не нарушат закона медиите запознават единствено с условията за гласуване утре.

Утре гърците ще избират между "не" и "да" на референдума, но днес много от тях предпочетоха да напуснат градовете и да прекарат почивните дни на брега на морето. Неизвестно е колко от тях ще гласуват утре.

Гърците се възползваха от топлото време и се изнесоха на плажа, където в момента почиват и много българи. Безплатното пътуване по магистралите засили трафика от автомобили. Всички са много предпазливи при шофиране поради засиленото полицейско присъствие в навечерието на референдума.

Улиците на страната са изпълнени с плакати в подкрепа и на двете мнения на референдума. Взети са силни мерки по охрана на обществени сгради и избирателни секции. Въпреки силното напрежение тази седмица, гърците запазиха спокойствие и нямаше прояви, които нарушават обществения ред.

Последните социологически проучвания показват разделение на силите - в рамките на статистическата грешка се движи разликата между привържениците на "да" и "не" на допитването. Избирателната активност не влиза в изследването,защото не може да се предположи какъв процент от избирателите ще участват в гласуване в разгара на туристическия сезон.

Премиерът Ципрас призова за отрицателен вот на мерките, предложени от кредиторите, и се ангажира преговорите да продължат. Финансовият министър отрече като „вреден слух“ информацията за предстоящо орязване на банковите депозити.

Лидерът на опозицията Андонис Самарас призова гърците да гласуват с "да", защото:

"Европа вече ни предупреди, че ако народът гласува с "не", това ще отслаби драматично позициите за преговори с кредиторите“.

Чуждестранните туристи продължават да пристигат в Гърция независимо от ситуацията в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!