Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката криза е на масата за преговори в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката криза е на масата за преговори в Брюксел. Новият финансов министър на Атина Евклидис Цакалотос е готов за споразумение с кредиторите, но призна, че има "сценична треска". Опозицията подкрепи премиера Ципрас.

Гърците очакват спасителното споразумение от срещата на върха на лидерите на Еврогрупата. Премиерът Ципрас получи подкрепата както на референдума, така и на голяма част от опозицията. Днес е "бойното кръщение" на новия финансов министър Евклидис Цакалотос, пишат гръцките медии. Оценяват го като "перфектен икономист и добър дипломат".

При поемане на поста министърът заяви: Няма да скривам факта, че съм много нервен и притеснен. Не поемам поста в най-удобния момент от гръцката история. Изпитвам "сценична треска" и се надявам, че имам талант, за да доведа тази трудна работа докрай.

Появиха се и оптимистични очаквания от банковите среди, че има голяма вероятност банките да отворят още утре. Днес продължава познатата от седмица ситуация с опашки пред банкоматите за 60 евро. Няма липса на стоки и лекарства.

Бизнесът и туристическият сектор в Гърция очакват незабавно облекчаване на ситуацията. Медиите публикуваха информация на Съюза на германските туроператори, че въпреки затворените банки не се забелязва анулиране на резервациите на германските туристи в посока Гърция. Това потвърждават и част от гръцките хотелиери.

Нарушен е балансът в резервациите на гърците както за почивка в страната, така и в чужбина. За да запълнят освободените места, хотелиерите свалят цените при резервации в последния момент.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Жан-Клод Юнкер

Жан-Клод Юнкер: Топката сега е в полето на гръцкия кабинет

Топката сега е в полето на гръцкия кабинет , каза председателят на Европейската комисия  Жан-Клод Юнкер , цитиран от Ройтерс.  Моето желание е "Грексит" да бъде избегнат , каза още той пред Европейския парламент в Страсбург. Има такива хора в..

обновено на 07.07.15 в 13:06

Валс: Излизането на Гърция от еврозоната крие политически и икономически рискове

Излизането на Гърция от еврозоната крие огромни политически и икономически рискове, заяви премиерът на Франция Манюел Валс, който уверява, че има основа за споразумение с Гърция. Премиерът съобщи, че френският парламент ще обсъди гръцката ситуация след..

публикувано на 07.07.15 в 11:56