Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
Снимка: Мария Пеева

Гръцкият премиер се ориентира към смяна на коалиционния си партньор, заради отказа на партията „Независими гърци“ да подкрепи новите предложения за икономии, пише вестник Билд. Според германското издание Ципрас вече е имал срещи на "четири очи" както с президента Прокопис Павлопулос, така и с лидера на партия "Потами" Ставрос Теодоракис.
Проевропейски настроеният Теодоракис от седмици насам се готви да заеме място в кабинета - това е и причината той да ходи в Брюксел, за да се среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а също в Париж, където се очаква да има срещи или с френския президент Франсоа Оланд или с финансовия министър Мишел Сапен, твърди  изданието.

Гръцкият вестник Прото тема алармира, че шоковите мерки в новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите ще засегнат пенсионерите и че от техните доходи трябва да бъдат икономисани 2,7 млрд. евро.

Общата стойност на икономиите е 13 млрд. евро, като в замяна се иска заем от 53,5 млрд. евро. Някои от предложенията обаче, се очаква да бъдат разкритикувани от кредиторите, отбелязва Имерисия.

„Не може България да е в Европейския съюз, а Гърция да бъде изхвърлена“, гласи заглавие на интервю в германското списание Шпигел с управителя на гръцката област Атика - Рена Дуру. 

Някога пълен с гръцки посетители български град сега страда от спадане на бизнеса, пише Уолстрийт джърнъл в кореспонденция от Сандански. В материала се отбелязва, че ескалацията на гръцката криза е породила опасения от разпространение на "зараза" към съседните страни. Според автора тази "зараза" вече е реалност в Сандански, където гръцките туристи преди са били доста, а сега значително са намалели.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!