Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките депутати дебатират по предложените реформи, гласуването ще е късно вечерта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започват дебатите в гръцкия парламент, където късно тази вечер се очаква гласуване по предложенията за реформи. Част от депутатите на Сириза няма да подкрепят правителството. С гласовете и на опозицията се очаква да бъде приет спасителния пакет от реформи. 
Вотът на депутатите от парламента в Атина е решаващ за оставане на страната в Еврозоната. Кредиторите очакват до тази вечер програма с реформи, подкрепена от мнозинството в парламента. Това е последна възможност Атина да получи финансова помощ.
По предварителните консултации на политическите сили е ясно, че планът с мерки ще бъде приет, въпреки явното несъгласие и очакван отрицателен вот на част от Сириза. Управляващата партия вероятно ще плати висока политическа цена за спасяването на Гърция.Атина, ако получи подкрепа от кредиторите,ще се принуди отново да ореже пенсии и заплати,както и да увеличи данъците.
Започват и демонстрации в подкрепа на искането „Оставаме в Европа“.Паралелно с тях се събират и тези,които искат излизане от еврозоната.
В ръцете на депутатите е решението, смятат участниците в демонстрациите.При постигане на споразумение се очаква банките да отворят още в понеделник.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!