Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция в очакване на последната дума от страна на финансовите министри от Еврогрупата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички са в напрежение в Гърция в очакване на последната дума от страна на финансовите министри от  Еврогрупата. В телевизионните медии текат коментари на депутати от различни  политически сили, които показват, че партиите са постигнали консенсус, за да покажат на Европа желание  и готовност за реформи.
Гърците се интересуват до кога ще продължи контрола върху тегленията в брой. Отговор даде министърът на икономиката Йоргос Статакис:
Мисля, че ако се стигне до споразумение, банките ще отворят в рамките на седмица след като Европейската централна банка осигури ликвидна помощ. Отстраняването на капиталовия контрол ще отнеме няколко месеца. Процесът ще бъде бърз, стига да имаме договореност за финансовия механизъм.“


Нормализиране на екстремната ситуация с банките очаква туристическия бранш. Въпреки, че ограниченията не засягат чуждестранните туристи, цялата несигурност създава негативно настроене към Атина на световния туристически пазар. Евентуална сделка днес с кредиторите ще спаси островите от липса на стоки.
До сега не се оценяват необратими щети  за гръцкия туризъм. Дори има острови като Санторини, където броят на туристите се е увеличил с 20% тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!