Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследници на войводи от ВМРО и на изтъкнатите родове взеха участие в събора в Смилово

Снимка: БГНЕС

Много етнически българи от Република Македония и представители на изтъкнатите родове и наследници на войводите от създаването на историческото ВМРО взеха участие в отбелязването на 112-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Смилово.

На това място в югозападната част на Македония е бил Главният щаб, от който то е било обявено, поради което то се сравнява с Оборище и Априлското въстание от 1876 година. През последните години Смилово се наложи като притегателен център за българщината в съвременна Македония, поради което то често е игнорирано от властите в Скопие като българофилска проява.

Съборът в Смилово, родното място и на Даме Груев, започна с викове на събралите се сънародници: "Да живее България!“ и "Браво!", както и с химните на Република България, на Македония и на ВМРО.

Евродепутатът Ангел Джамбазки се обяви в подкрепа на етническите българи в Македония и призова властите в Скопие да не им пречат в процеса на самоопределянето им. Ръководителят на неправителствения български културен клуб в Скопие, който е и организатор на форума, Лазар Младенов заяви:

Демократия без бугари в Македония е фикция! Демократията или я има, или я нема!

На събитието присъстваха и депутати от Патриотичния фронт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Етническите българи в Македония честват Илинденско-Преображенското въстание със събор

С викове "Да живее България" и химни на България, ВМРО и република Македония започна традиционния събор на етническите българи в съседна Македония, на който се чества годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Традиционният седми събор се..

публикувано на 18.07.15 в 15:29