Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина започна преговори с кредиторите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атина започна преговори с кредиторите. Техническите екипи на кредиторите на Гърция започнаха преговори с правителството.

Споразумение за третата спасителна програма трябва да се постигне в рамките на по-малко от месец, след като датата на гласуване в гръцкия парламент е 18 август. Ратифициране на споразумението е необходимо и от парламентите в страните от еврозоната. Преговорите в Атина ще се водят непрекъснато до средата на август.

Гърция трябва да погаси две задължения по заема до началото на септември.

Ръководителите на мисиите на Европейската комисия и на Международния валутен фонд също след няколко дни ще пристигнат в Атина.

Говорителят на правителството Олга Геровасили заяви, че Гърция желае да получи първия транш по новата спасителна програма до 20 август, за да не изпадне отново в състояние на невъзможност по покриване на вноски от заема.

След приключване на споразумението с кредиторите се очаква премиерът Алексис Ципрас да обяви и извънредни парламентарни избори.

Очакваният период за нов вот е началото на ноември. Разцеплението в управляващата партия СИРИЗА превърна правителството в заложник на опозицията. Коалицията вече не разполага с мнозинство в парламента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!