Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България": Водим открит диалог с властите

Разговора води Таня Балабанова

Визитка:

Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България" от началото на 2015 година. Преди това е бил вицепрезидент Бизнес Развитие на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация. Г-н Маркет получава образованието си по машинно инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Магистър е по същата специалност от „Ей енд Ем“ Тексас и има магистратура по бизнес администрация от Харвард.


Г-н Маркет, управлявате една от най-големите компании, които оперират на българския пазар. Какви  са основните предизвикателства във Вашата работа?

Поех ръководството на компанията преди половин година и разбира се първото голямо предизвикателство беше да се запозная с българския пазар и регулациите на него. В същото време трябваше да създам екипа, с който да работя. Втората задача се оказа сравнително лесна, защото хората, които работят за ЕЙ И ЕС в България са наистина много добри професионалисти в своята област и това ми спести необходимостта да търся нови служители. Екипът, който беше работил в компанията, остана същият и съм много горд, че за по-малко от три месеца успяхме да свикнем със стила си на работа и да се превърнем в един много успешен отбор.

Като голямо предизвикателство в нашата работа бих оценил предоговарянето на договора за дългосрочно изкупуване, който нашата топлоелектрическа централа в Гълъбово има с Националната електрическа компания /НЕК/. Въпреки че процесът на предоговаряне обичайно е труден, ние успяхме да преминем през него с лекота. Мисля, че предоговарянето беше така успешно заради професионализма на нашите партньори – екипът на министър Теменужка Петкова, ръководствата на Българския енергиен холдинг и на НЕК. Споразумението, което постигнахме е успешно, защото води до незабавен ефект на намаляване на цените на тока, който НЕК купува.

Проблемите в родната енергетика не стихват и резонират в общественото пространство. Широко се коментират дългосрочните договори с американските топлоцентрали. Как ще отговорите на критиките, че българите плащат скъп ток заради високи договорени цени за изкупуване на електроенергията от щатските ТЕЦ?

Както вече споменах, ние сме уверени, че споразумението за намаляване на цените на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е благоприятно за енергийната система и за потребителите. Ние подкрепяме усилията на българското правителство да преструктурира енергийния сектор, да подобри финансовото състояние на НЕК, налагайки честни правила на пазара и стабилизирайки цените на електрическата енергия. ЕЙ И ЕС ще продължи да подпомага усилията на правителството, защото вярваме, че един стабилен, предсказуем и пазарно ориентиран сектор е това, от което се нуждае енергийната система на България. ЕЙ И ЕС много се гордее с това, че притежава и експлоатира най-модерната топло-електро централа в България и Югоизточна Европа. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва в производствения си процес най-добрите технологии в света, за да гарантира оптимално качество на въздуха, управление на водите и безопасно съхраняване на отпадъците, почвите и опазване на подземните води, в пълно съответствие с директивите на Европейския съюз, Световната банка и на националното законодателство. Инвестирали сме близо 1,3 милиарда евро в този проект и това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в България от началото на реформите на пазара през 1989 г. Електроцентралата осигурява около 5% от инсталираната мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 300 работни места.

Ежегодно ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва средно над 5 милиона тона лигнитни въглища, което е между 23% и 27% от годишното производство на „Мини Марица – изток“. Този дял също представлява процентът на работните места, с които ТЕЦ-а подпомага общата численост на персонала на мините и други доставчици на суровини, които имат договорни отношения с централата. Това са около 1 900 обезпечени работни места.

НЕК дължи на AES крупна сума. Към момента на колко възлизат тези задължения?

Общият размер на просрочените задължения на НЕК към ЕЙ И ЕС е приблизително 460 млн. лева към днешна дата. Той остава стабилен през първите месеци на годината, но започна да се увеличава през последните няколко месеца.

Обсъждан ли е вариант компанията да пледира за дължимото си по съдебен ред?

Дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия съдържа различни мерки в случай на неизпълнение от страна на НЕК, сред които са и правните възможности. Тъй като ЕЙ И ЕС е дългосрочен инвеститор в България, правната възможност ще се търси само след като всички други възможни варианти не са успели да дадат резултати. Договорката, която постигнахме с НЕК, е много добро споразумение и създава непосредствена полза за НЕК и за крайния потребител. Ние вярваме, че това споразумение ще допринесе за целта на правителството да стабилизира цените на електрическата енергия за крайните потребители, и в същото време ще намери начин за решаване на проблемите в сектора.

Как оценявате бизнес средата у нас?

Мисля, че правителството е предприело много добри стъпки, за да се подобри бизнес климатът, чрез прилагане на нови, по-прозрачни правила на пазара. Това е което инвеститорите търсят - стабилност, предвидимост и открит диалог. От моя гледна точка ние имаме много открит и прозрачен диалог с властите и бих казал, че бизнес климатът в България е добър и непрекъснато се подобрява.

Обмисля ли AES нови капиталовложения в България?

Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Някои условия трябва да бъдат изпълнени, за да се избегнат проблеми с вземания от вече реализирани проекти. Като се има предвид правилните стъпки, предприети от правителството в тази посока и ако даден проект е възможен, тогава, разбира се, ние ще обмислим инвестиционните възможности. Това, върху което искаме да се фокусираме са иновативни енергийни решения, като например системи за съхранение на енергия и електрически автомобили. Съхранението на енергия означава използване на батерии, като автомобилни акумулатори, които предоставят услуги на мрежата. Електрическата енергия, натрупана в тези батерии може да се използва за балансиране на системата, ако е необходимо. ЕЙ И ЕС е разработила такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. В Европа вече са започнали изграждането на две съоръжения за съхранение на енергия, които ще бъдат готови до края на годината - в Холандия и в Северна Ирландия. Бихме искали да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което ние искаме да се насърчава, е използването на електрически автомобили.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36