Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България": Водим открит диалог с властите

Разговора води Таня Балабанова

Визитка:

Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България" от началото на 2015 година. Преди това е бил вицепрезидент Бизнес Развитие на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация. Г-н Маркет получава образованието си по машинно инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Магистър е по същата специалност от „Ей енд Ем“ Тексас и има магистратура по бизнес администрация от Харвард.


Г-н Маркет, управлявате една от най-големите компании, които оперират на българския пазар. Какви  са основните предизвикателства във Вашата работа?

Поех ръководството на компанията преди половин година и разбира се първото голямо предизвикателство беше да се запозная с българския пазар и регулациите на него. В същото време трябваше да създам екипа, с който да работя. Втората задача се оказа сравнително лесна, защото хората, които работят за ЕЙ И ЕС в България са наистина много добри професионалисти в своята област и това ми спести необходимостта да търся нови служители. Екипът, който беше работил в компанията, остана същият и съм много горд, че за по-малко от три месеца успяхме да свикнем със стила си на работа и да се превърнем в един много успешен отбор.

Като голямо предизвикателство в нашата работа бих оценил предоговарянето на договора за дългосрочно изкупуване, който нашата топлоелектрическа централа в Гълъбово има с Националната електрическа компания /НЕК/. Въпреки че процесът на предоговаряне обичайно е труден, ние успяхме да преминем през него с лекота. Мисля, че предоговарянето беше така успешно заради професионализма на нашите партньори – екипът на министър Теменужка Петкова, ръководствата на Българския енергиен холдинг и на НЕК. Споразумението, което постигнахме е успешно, защото води до незабавен ефект на намаляване на цените на тока, който НЕК купува.

Проблемите в родната енергетика не стихват и резонират в общественото пространство. Широко се коментират дългосрочните договори с американските топлоцентрали. Как ще отговорите на критиките, че българите плащат скъп ток заради високи договорени цени за изкупуване на електроенергията от щатските ТЕЦ?

Както вече споменах, ние сме уверени, че споразумението за намаляване на цените на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е благоприятно за енергийната система и за потребителите. Ние подкрепяме усилията на българското правителство да преструктурира енергийния сектор, да подобри финансовото състояние на НЕК, налагайки честни правила на пазара и стабилизирайки цените на електрическата енергия. ЕЙ И ЕС ще продължи да подпомага усилията на правителството, защото вярваме, че един стабилен, предсказуем и пазарно ориентиран сектор е това, от което се нуждае енергийната система на България. ЕЙ И ЕС много се гордее с това, че притежава и експлоатира най-модерната топло-електро централа в България и Югоизточна Европа. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва в производствения си процес най-добрите технологии в света, за да гарантира оптимално качество на въздуха, управление на водите и безопасно съхраняване на отпадъците, почвите и опазване на подземните води, в пълно съответствие с директивите на Европейския съюз, Световната банка и на националното законодателство. Инвестирали сме близо 1,3 милиарда евро в този проект и това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в България от началото на реформите на пазара през 1989 г. Електроцентралата осигурява около 5% от инсталираната мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 300 работни места.

Ежегодно ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва средно над 5 милиона тона лигнитни въглища, което е между 23% и 27% от годишното производство на „Мини Марица – изток“. Този дял също представлява процентът на работните места, с които ТЕЦ-а подпомага общата численост на персонала на мините и други доставчици на суровини, които имат договорни отношения с централата. Това са около 1 900 обезпечени работни места.

НЕК дължи на AES крупна сума. Към момента на колко възлизат тези задължения?

Общият размер на просрочените задължения на НЕК към ЕЙ И ЕС е приблизително 460 млн. лева към днешна дата. Той остава стабилен през първите месеци на годината, но започна да се увеличава през последните няколко месеца.

Обсъждан ли е вариант компанията да пледира за дължимото си по съдебен ред?

Дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия съдържа различни мерки в случай на неизпълнение от страна на НЕК, сред които са и правните възможности. Тъй като ЕЙ И ЕС е дългосрочен инвеститор в България, правната възможност ще се търси само след като всички други възможни варианти не са успели да дадат резултати. Договорката, която постигнахме с НЕК, е много добро споразумение и създава непосредствена полза за НЕК и за крайния потребител. Ние вярваме, че това споразумение ще допринесе за целта на правителството да стабилизира цените на електрическата енергия за крайните потребители, и в същото време ще намери начин за решаване на проблемите в сектора.

Как оценявате бизнес средата у нас?

Мисля, че правителството е предприело много добри стъпки, за да се подобри бизнес климатът, чрез прилагане на нови, по-прозрачни правила на пазара. Това е което инвеститорите търсят - стабилност, предвидимост и открит диалог. От моя гледна точка ние имаме много открит и прозрачен диалог с властите и бих казал, че бизнес климатът в България е добър и непрекъснато се подобрява.

Обмисля ли AES нови капиталовложения в България?

Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Някои условия трябва да бъдат изпълнени, за да се избегнат проблеми с вземания от вече реализирани проекти. Като се има предвид правилните стъпки, предприети от правителството в тази посока и ако даден проект е възможен, тогава, разбира се, ние ще обмислим инвестиционните възможности. Това, върху което искаме да се фокусираме са иновативни енергийни решения, като например системи за съхранение на енергия и електрически автомобили. Съхранението на енергия означава използване на батерии, като автомобилни акумулатори, които предоставят услуги на мрежата. Електрическата енергия, натрупана в тези батерии може да се използва за балансиране на системата, ако е необходимо. ЕЙ И ЕС е разработила такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. В Европа вече са започнали изграждането на две съоръжения за съхранение на енергия, които ще бъдат готови до края на годината - в Холандия и в Северна Ирландия. Бихме искали да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което ние искаме да се насърчава, е използването на електрически автомобили.Още от категорията

Тодор Гондов: Откритите тракийски съкровища при Синеморец и Бродилово са уникални за страната ни

"В района на селата Бродилово и Синеморец в община Царево са открити две от най-големите съкровища в региона. При Синеморец локализирахме златно такова от 2-1 век преди Христа, както и сребърно съкровище. Екипът който работи бе ръководен от професор..

публикувано на 24.03.23 в 09:43

Красимира Костова: Деултум е сред чудесата в страната ни

"Деултум е селището, което е предмет на нашите проучвания. Част е от археологическия резерват от над 40 години. Разкопките започват през 1980 година. Тогава се открива средновековна църква и митница. Също и тракийски ритуални ями. През 1986 година..

публикувано на 23.03.23 в 14:53

Милен Николов: Русокастро е бил най-големия град в Южна България

"Русокастро реално е бил не крепост, а огромен град, на площ от 52 декара, най-големия може би в Южна България. Бил е мощен и укрепен още от 6 век, а през 9 век вече е българска фортефикация. По времето на Иван Асен Втори старите градежи са..

публикувано на 23.03.23 в 11:34

Ганчо Илиев: Над 35% от ромите в Старозагорско завършват средно образование

Конфликти като този, при който при масово сбиване в Казанлък загина човек, а още 18 бяха ранени, тлеят в почти всички ромски квартали, коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев от Сдружение „Свят без граници“. Той обясни, че в села като Тъжа и..

публикувано на 22.03.23 в 16:52

До петнадесетина години водата ще стане по-скъпа от дървесината у нас

У нас проблемът е да си опазим старите гори, които имат значене за задържането на почвите и водите и опазване на биологичното разнообразие. „В близко бъдеще до 10-15 години водата у нас ще стане по-скъпа от дървесината“ Това заяви в Световния ден на..

публикувано на 21.03.23 в 09:10

Борислав Григоров: Странджа е интересен биогеографски район

"Планината Странджа е разположена в югоизточните части на страната ни. Почвеното разнообразие включва жълтоземите, които се срещат единствено тук в Европейския съюз. През плейстоцена северните и централните части на Европа са били покрити с ледници,..

публикувано на 20.03.23 в 07:18

Проблемите в извънболничната помощ могат да се решат с участието на новото сдружение на лекарите от доболничната специализирана помощ

Медицинските центрове в малките населени места имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. „Бързаме да учредим..

публикувано на 18.03.23 в 19:27

Интернет инструменти за предизборни цели

Платени публикации в социалните мрежи, тролове и фалшиви новини съпътстват поредната предизборна кампания. Всяка политическа партия има различен целеви електорат, но това, което обединява всички партии в дигиталното пространство преди избори е..

публикувано на 17.03.23 в 19:00

Кметовете на селата трябва да имат свой бюджет

Все повече хора  предпочитат да се връщат и да живеят постоянно или в почивните си дни на село. Тази тенденция се забелязва и в старозагорските села. Жителите в малките населени места, искат да изглеждат  приветливо, да бъдат благоустроени. С..

публикувано на 20.03.23 в 09:40
Павлина Върбанова

Политиците трябва да внимават за изказа си

Политиците трябва да си дават сметка, че са еталон на подражание и начина, по който говорят е важен. Неприятно впечатление прави, че изказът на част от политическите лидери е много снижен, това коментира за Радио Стара Загора Павлина Върбанова,..

публикувано на 17.03.23 в 14:44