Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Оливие Маркет, изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България": Водим открит диалог с властите

Разговора води Таня Балабанова

Визитка:

Оливие Маркет е изпълнителен директор на "ЕЙ И ЕС България" от началото на 2015 година. Преди това е бил вицепрезидент Бизнес Развитие на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация. Г-н Маркет получава образованието си по машинно инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Магистър е по същата специалност от „Ей енд Ем“ Тексас и има магистратура по бизнес администрация от Харвард.


Г-н Маркет, управлявате една от най-големите компании, които оперират на българския пазар. Какви  са основните предизвикателства във Вашата работа?

Поех ръководството на компанията преди половин година и разбира се първото голямо предизвикателство беше да се запозная с българския пазар и регулациите на него. В същото време трябваше да създам екипа, с който да работя. Втората задача се оказа сравнително лесна, защото хората, които работят за ЕЙ И ЕС в България са наистина много добри професионалисти в своята област и това ми спести необходимостта да търся нови служители. Екипът, който беше работил в компанията, остана същият и съм много горд, че за по-малко от три месеца успяхме да свикнем със стила си на работа и да се превърнем в един много успешен отбор.

Като голямо предизвикателство в нашата работа бих оценил предоговарянето на договора за дългосрочно изкупуване, който нашата топлоелектрическа централа в Гълъбово има с Националната електрическа компания /НЕК/. Въпреки че процесът на предоговаряне обичайно е труден, ние успяхме да преминем през него с лекота. Мисля, че предоговарянето беше така успешно заради професионализма на нашите партньори – екипът на министър Теменужка Петкова, ръководствата на Българския енергиен холдинг и на НЕК. Споразумението, което постигнахме е успешно, защото води до незабавен ефект на намаляване на цените на тока, който НЕК купува.

Проблемите в родната енергетика не стихват и резонират в общественото пространство. Широко се коментират дългосрочните договори с американските топлоцентрали. Как ще отговорите на критиките, че българите плащат скъп ток заради високи договорени цени за изкупуване на електроенергията от щатските ТЕЦ?

Както вече споменах, ние сме уверени, че споразумението за намаляване на цените на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ е благоприятно за енергийната система и за потребителите. Ние подкрепяме усилията на българското правителство да преструктурира енергийния сектор, да подобри финансовото състояние на НЕК, налагайки честни правила на пазара и стабилизирайки цените на електрическата енергия. ЕЙ И ЕС ще продължи да подпомага усилията на правителството, защото вярваме, че един стабилен, предсказуем и пазарно ориентиран сектор е това, от което се нуждае енергийната система на България. ЕЙ И ЕС много се гордее с това, че притежава и експлоатира най-модерната топло-електро централа в България и Югоизточна Европа. ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва в производствения си процес най-добрите технологии в света, за да гарантира оптимално качество на въздуха, управление на водите и безопасно съхраняване на отпадъците, почвите и опазване на подземните води, в пълно съответствие с директивите на Европейския съюз, Световната банка и на националното законодателство. Инвестирали сме близо 1,3 милиарда евро в този проект и това е една от най-големите чуждестранни инвестиции в България от началото на реформите на пазара през 1989 г. Електроцентралата осигурява около 5% от инсталираната мощност на страната, подпомага местната икономика и създава над 300 работни места.

Ежегодно ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ използва средно над 5 милиона тона лигнитни въглища, което е между 23% и 27% от годишното производство на „Мини Марица – изток“. Този дял също представлява процентът на работните места, с които ТЕЦ-а подпомага общата численост на персонала на мините и други доставчици на суровини, които имат договорни отношения с централата. Това са около 1 900 обезпечени работни места.

НЕК дължи на AES крупна сума. Към момента на колко възлизат тези задължения?

Общият размер на просрочените задължения на НЕК към ЕЙ И ЕС е приблизително 460 млн. лева към днешна дата. Той остава стабилен през първите месеци на годината, но започна да се увеличава през последните няколко месеца.

Обсъждан ли е вариант компанията да пледира за дължимото си по съдебен ред?

Дългосрочният договор за изкупуване на електроенергия съдържа различни мерки в случай на неизпълнение от страна на НЕК, сред които са и правните възможности. Тъй като ЕЙ И ЕС е дългосрочен инвеститор в България, правната възможност ще се търси само след като всички други възможни варианти не са успели да дадат резултати. Договорката, която постигнахме с НЕК, е много добро споразумение и създава непосредствена полза за НЕК и за крайния потребител. Ние вярваме, че това споразумение ще допринесе за целта на правителството да стабилизира цените на електрическата енергия за крайните потребители, и в същото време ще намери начин за решаване на проблемите в сектора.

Как оценявате бизнес средата у нас?

Мисля, че правителството е предприело много добри стъпки, за да се подобри бизнес климатът, чрез прилагане на нови, по-прозрачни правила на пазара. Това е което инвеститорите търсят - стабилност, предвидимост и открит диалог. От моя гледна точка ние имаме много открит и прозрачен диалог с властите и бих казал, че бизнес климатът в България е добър и непрекъснато се подобрява.

Обмисля ли AES нови капиталовложения в България?

Ние сме дългосрочен инвеститор в страната. Някои условия трябва да бъдат изпълнени, за да се избегнат проблеми с вземания от вече реализирани проекти. Като се има предвид правилните стъпки, предприети от правителството в тази посока и ако даден проект е възможен, тогава, разбира се, ние ще обмислим инвестиционните възможности. Това, върху което искаме да се фокусираме са иновативни енергийни решения, като например системи за съхранение на енергия и електрически автомобили. Съхранението на енергия означава използване на батерии, като автомобилни акумулатори, които предоставят услуги на мрежата. Електрическата енергия, натрупана в тези батерии може да се използва за балансиране на системата, ако е необходимо. ЕЙ И ЕС е разработила такива проекти в САЩ и Чили, където те работят успешно. В Европа вече са започнали изграждането на две съоръжения за съхранение на енергия, които ще бъдат готови до края на годината - в Холандия и в Северна Ирландия. Бихме искали да развием такъв проект и в България. Другото нещо, което ние искаме да се насърчава, е използването на електрически автомобили.Още от категорията

Обявяването на локдаун у нас е закъсняло и броят на загубените животи ще се покачва

Колко да е продължителността на локдауна зависи от това какви ще са мерките и доколко ще се спазват от хората. Ако те са във варианта предложен от Националния оперативен щаб, абсолютният минимум да видим ефект е от 14 до 28 дни. Това каза за Радио..

публикувано на 25.11.20 в 08:25
Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17