Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да имаш кауза и да я защитаваш

БНР Новини
Ани Колева като български младежки делегат в ООН.
Снимка: личен архив на Ани Колева

Българските младежки делегати, избрани чрез прозрачен национален конкурс, се включват в делегацията на България към Общото събрание на ООН и работят по решенията на ООН за младежта с права, сравними с тези на действащ дипломат. Подобна позиция съществува само в 20 страни от цял свят. С програмата „Български младежки делегати в ООН“, страната ни е сред лидерите в света, които признават младежта като равностоен партньор в процесите на вземане на решения на национално и международно ниво. Програмата се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на външните работи, Постоянното представителство на Република България към ООН в Ню Йорк и Национален младежки форум, както и в съдействие с ISIC България.




В момента Ани Колева е един от двамата наши младежки делегати в ООН. Тя е студентка в УНСС, освен това е възпитаник на Babson College, САЩ, като участник в програмата „Младите лидери на България” и Харвардските курсове към Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Ани работи в областта на младежките политики и лидерството от 2009 г. насам, когато тя се присъединява към Leadership Academy GLOW като координатор и обучител. Тя е лидер на младежи по програмата „Международна награда на херцога на Единбург” за България и е доброволец в Дружество за ООН в България. Пред година се явява на конкурса, за да защити своите цели и каузи. Личната й мотивация е, че нейната по-малка сестра има синдром на Даун и Ани иска да се чуе гласа и на тези млади хора.

През тази година работихме основно върху темите за образованието, за младежите в неравностойно положение и техните права и за младежката безработица, разказва Ани. Със сигурност образованието стои в основата на младежката безработица, тема, по която работихме в продължение на година и ще продължим да работим. За нас е щастие, че Постоянната мисия на България в ООН винаги е стояла плътно до нас и ни е помагала. Много е стряскащо за едни млад човек, колкото и да е подготвен, да отиде там и да се справи с нещата, които един истински дипломат работи ежедневно.

За девета поредна година Дружеството за Обединените нации в България организира национална кампания за избор на „Български младежки делегати в ООН“. Тази година тя се проведе в четири кръга, като до последния етап достигнаха десет младежи от първоначално явилите се над сто кандидати.

Финалистите на националната кампания за избор на „Български младежки делегати в ООН“.Победители са Анина Йовкова и Димитър Димитров. Анина изучава „Международни отношения” в УНСС, интересува се от въпроси за мира и сигурността, хуманитарните проблеми и правата на човека. Три години членува в Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО), участвайки в студентски конференции и международни обмени. През 2014 г. работи по проект за сирийските бежанци в България, представяйки доклад по темата в Брюксел. Същата година става онлайн доброволец към ООН и заминава за Бразилия с AIESEC, където обучава доброволци от цял свят. Димитър е студент по международни отношения и история в Лондонското училище по икономика и политически науки. Предсто и му да защити магистратура, а след това ще мисли и за докторантура. Редактор и колумнист на онлайн платформата за млади хора „Баница“. Работил е като програмен координатор за Института по културна дипломация и Организацията за младежко образование и развитие в Берлин.

Образованието беше свързващото звено помежду ни, – споделя Димитър. – Тепърва не предстои да координираме сферите, в които ще работим, да се запознаем какво е важно за младежта.Няма да работим във вакуум, а ще представляваме българските младежи в ООН и е важно да се чуе техния глас. Платформите, които аз защитих по време на конкурса бяха свързани с осигуряване на равен достъп до качествено образование за деца със специални образователни потребности. Независимо, че имаме добра законова уредба, много често тези деца са лишени от достъп за качествено образование. Друг мой приоритет е въвеждането на гражданско образование като отделен предмет в училищната програма, който да бъде преподаван от специалисти подготвени за това.

Анина и Димитър в студиото на „Радио България”
Моите приоритети, свързани с образованието, се обвързват с младежката безработица, защото ставаме свидетели на проблем, който не е единичен за България, той е проблем за всички младежи в ЕС,
допълва Анина. – Непосредствено след завършване на висше образование много трудно младите хора успяват да се реализират в сферата, която желаят. Друг мой приоритет е мотивацията на младите хора да се развиват, да търсят възможности, защото в България се със сигурност съществуват, но те не винаги са достатъчно мотивирани, за да ги намерят. Друг мой приоритет е популяризирането на доброволчеството. Това е начин младото поколение да се възпита в определени ценности, а от друга страна, то има ефект върху цялото общество – работи върху конкретни проблеми и има съответните резултати и по този начин може да променим това, което не ни харесва в държавата.

От миналата година мандатът на младежките делегати е променен на 18 месеца. Целта е да има застъпване в рамките на шест месеца между стари и нови делегати, независимо от това, че, както се шегува Ани Колева, бивши делегати няма. Всеки един от нас продължава да работи по темите, които са го вълнували и в своята сфера на дейност, продължава Ани. Нещото, което е най-важно е това да имаш кауза и да я защитаваш. Защото това да си младежки делегат не е позиция, не е работно място – това е кауза и ти трябва да живееш с нея. Много хора ми задават въпроса и какво свършихте там, какво точно правите. Мислят си, че някакви хора отиват в Ню Йорк и се връщат, което не е така. България се доверява на младите хора и тази година постихнахме това да сме първите младежки делегати, които говориха във Втори комитет, който се занимава с икономически и финансови въпроси. Там, обикновено, изказвания има само ЕС, дори страните не се изказват поотделно. Това е много малко зрънце от цялата картина, но това позволява на други страни да се замислят защо нямат такава програма. Защо техните млади хора не участват в процесите,защо не им помагат? И това са неща, които имат значение.

Снимки: Илиана Райчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!