Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова:

Възможно е концесиите на плажовете с най-много нарушения да бъдат прекратени

Снимка: БГНЕС

Плаж Слънчев бряг – север е с най-лоши показатели по изискванията – свободни зони за летовници, достъп до морето и търговски обекти. Министър Лиляна Павлова обобщи резултатите от повторните проверки на плажовете по Черноморието. Централният плаж на Обзор, северният на Ахтопол и Червенка също са в нарушение на изискванията.

Министър Лиляна Павлова обясни, че е възможно концесиите на плажовете с най-много нарушения да бъдат прекратени.

Проблемът е, че те си плащат глобите. Ние събираме глоби и санкции така, както ни позволява законът. Ние в средата на сезона не можем да прекратим договора и да изгоним наемател или концесионер, но на 1-ви октомври, когато приключи сезонът, ще представим своя доклад от тези проверки на Министерски съвет и аз ще предложа да пристъпим към процедура по прекратяване на договорите. На Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север със сигурност. Червенка също най-вероятно ще е в този списък.

На 22 морски плажа платената зона е по-голяма от свободната, която по закон трябва да е минимум 50% от концесионната територия. Толкова са и ивиците, при които свободно плажуващите нямат пряк достъп до морето. 22-ма са концесионерите и стопаните, които са сложили повече от необходимите преместваеми обекти, а на повече от 50% от всички ивици търговските обекти са над допустимите по закон. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!