Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина доуточняват последните елементи по споразумениeто с кредиторите

В Атина се обсъждат последните елементи по споразумението с кредиторите и мерките за прилагането му. При гласуването премиерът Алексис Ципрас очаква подкрепата на опозицията, защото 40 депутати от СИРИЗА са против мерките.

Правителството в Атина очаква в рамките на два дни да приключат преговорите с кредиторите по новото споразумение за финансова помощ. До четвъртък гръцкият парламент трябва да ратифицира документа, за да получи Атина помощ преди 20-и август, когато трябва да се извърши плащането по облигациите към Европейската централна банка. Гърция разчита на помощ от 3,2 милиарда евро по това плащане, за да не обяви фалит.

Гласуването на споразумението с кредиторите е катализатор за разцеплението на управляващата партия. Очаква се повече от 40 депутати да гласуват против мерките, което изправя Атина пред нови извънредни парламентарни избори. Сред тежките мерки, които осигуряват финансова помощ на Гърция, правителството включи и повишаване на специалния потребителски данък върху горивото за фермерите. Синдикатът им вече обяви, че ще има протести, ако депутатите подкрепят тази мярка.

И понеже СИРИЗА вече няма мнозинство в парламента премиерът Ципрас разчита на подкрепата на три опозиционни партии. Обективно в ръцете на опозицията, а не на правителството, е решението за оставане на Гърция в еврозоната. За това предсрочни парламентарни избори не са желателни, но се налагат от политическата нестабилност на кабинета на Алексис Ципрас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!