Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийните лидери в гръцкия парламент с последни сондажи за гласуване на споразумението с кредиторите

Партийните лидери в гръцкия парламент провеждат последни сондажи за гласуване на споразумението с кредиторите. Гърция ще остане в еврозоната с цената на тежки икономически мерки и разцепление на управляващата СИРИЗА.

Праектът за споразумение с кредиторите е внесен в парламента. Обсъждане и гласуване утре. Днес на ход са лидерите на партиите, които провеждат последни сондажи с депутатите, за да се подчинят на партийната линия без изненади в гласуването. Консерваторите, социалистите и лявата партия "Реката" заявиха, че не са съгласни с толкова тежки мерки, но ще подкрепят споразумението, за да остане Гърция в еврозоната. Комунистите и крайнодесните от "Златна зора" остават с непроменени позиции – "не" на всичко.

Премиерът Ципрас видимо води СИРИЗА към разцепление. Не успя да убеди "бунтарите", около 40 депутати, да го подкрепят. Дори и днес, ден преди решаващия вот, те го призовават да оттегли споразумението, наричат мерките "варварски" и "недостойни за едно ляво правителство".

Част от депутатите са притиснати и от решителната позиция на фермерите, недоволни от повишаването на данъците. Днес се провежда и заседание на фермерските сдружения, които заплашват с протести.

Самите депутати също са засегнати лично от орязване на заплатите им и премахване на голяма част от привилегиите, които ползват като народни представители.

След гласуване на споразумението се очаква до дни премиерът Ципрас да обяви извънредни парламентарни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!