Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер предложи среща, която да намали ескалацията на напрежението в Източна Украйна

| обновено на 16.08.15 в 18:32
Снимка: БГНЕС

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер предложи да се проведе възможно най-бързо среща, която да намали ескалацията на напрежението в Източна Украйна.

В интервю за вестник "Велт ам зонтаг" той предупреди, че ситуацията в региона продължава да е опасна. В интервюто той говори и за бежанския проблем, като призовава за възможно най-бързо експулсиране на търсещите убежище от Западните балкани.

Положението в Източна Украйна е взривоопасно, предупреждава германският външен министър във "Велт ам Зонтаг". По време на разговорите си с руския и украинския външни министри предложих не след две седмици, а колкото е възможно по-скоро да се проведе среща на участниците в конфликта и ОССЕ, за да се обсъди как да се омиротвори обстановката и да се изтеглят оръжията, заяви Щайнмайер.

На карта е заложено твърде много. Ако двете страни в конфликта сега не проявят привързаност към мирния процес, във всеки един момент може да настъпи нова ескалация, предупреди той.

Щайнмайер се спира и на проблема с бежанците в Германия. Хората от Западните Балкани, които идват тук да търсят работа, не могат да бъдат поставяни в една категория с онези, които бягат от война. Затова трябва да бъдат експулсирани, в родината им не ги дебне смъртна опасност, заявява министърът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!