Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С решение на правителството в Гърция 14 летища преминават в ръцете на германска компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция започва бърза приватизация. С решение на правителството 14 летища преминават в ръцете на германска компания.
Депутати от управляващата партия и синдикатите са против сделката.

В началото на мандата си правителството на Алексис Ципрас спря приватизацията на регионалните летища, за да провери дали договорите, подписани от предишното правителство, са от национален интерес. Днес приватизацията беше потвърдена и то без никаква промяна в договора. Германският летищен оператор „Фрапорт", съвместно с гръцкия им партньор „Капелузос“, получават 14 летища за срок от 50 години. Сделката е за 1,2 милиарда евро. В първите три години ще се инвестират за строителни подобрения 330 милиона евро. В списъка с приватизираните летища са портовете Солун, Санторини, Миконос, Корфу и Родос.

Медиите коментират, че германските интереси в Гърция са довели до отпускане на третата спасителна програма. Следва приватизацията на пристанищата.

Депутатите-дисиденти от СИРИЗА вече се обявиха против приватизациите, като обвиниха лидера на партията и премиер Алексис Ципрас, че „разпродава Гърция на безценица“. Днес има и изявление, че няма да подкрепят правителството на СИРИЗА на очаквания вот на доверие.

Предстои да видим реакцията на синдикатите, а тя е ясна - „не“ на приватизацията и по всяка вероятност поредица от стачки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!