Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на остров Кос: Положението с бежанците е извън контрол и прилича на "буре с барут"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция е залята от бежанци и нелегални имигранти. Властите търсят място, за да ги настанят. Хората, които живеят на Егейските острови, главна цел на нелегалните имигранти, коментират, че положението ескалира, а от Европа си "прехвърлят отговорността".

С  часове се променя ситуацията по гръцките острови от наплива на бежанци и нелегални имигранти. Кметът на остров Кос за пореден път днес предупреди правителството, че положението е извън контрол и прилича на "буре с барут". Страхувам се, че ще се достигне до проливане на кръв, заяви кметът Курицис. Според полицията има напрежение между бежанците и нелегалните имигранти.

На специален кораб настаниха само сирийците. В центъра на остров Лесбос също имаше безредици между чакащите бежанци, които спят на пристанището. Над 4 хиляди са бежанците, сред тях много майки с деца, за които не са осигурени нито подслон, нито храна.

Ситуацията превишава възможностите на страната, заяви премиерът Алексис Ципрас. В отговор жителите на Егейските острови го призоваха чрез медиите: Направете нещо, положението ескалира!

Еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, който е в постоянна връзка с правителството, призна, че Европа е изправена пред тежка бежанска криза и в Брюксел има план за действие. Гърците, които живеят по островите, са на друго мнение. Всички си прехвърлят отговорността, коментират те пред гръцките медии. Междувременно много доброволци се включиха в помощ на бежанците.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!