Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 3 хиляди бежанци и нелегални имигранти трябва да пристигнат в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за седмица в Гърция са влезли 21 хиляди имигранти, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците. За да се справят със ситуацията, предизвикана от наплива по гръцките острови, правителството в Атина започва да извозва част от имигрантите с кораб за Солун.

Около 3 хиляди бежанци и нелегални имигранти трябва да пристигнат в Солун. Те пътуват със специален кораб, но пожелали да отидат в Северна Гърция, за да се придвижат до Македония и от там към Централна Европа.
Говорителката на правителството съобщи, че целта е да се събират част от бежанците от островите Кос, Лерос и Хиос и на кораба ще се извършва обработка на документите им.
По информация на властите само на остров Кос в момента остават над 3500 нелегални имигранти.
Пълен хаос цари на пристанищата на остров Лесбос, според местните власти и хората, живеещи на острова. Бежанците спят в палатки на пристанището, сред тях има много майки с деца.

Информацията, че правителството се готви да изгради три нови приемни центрове, предизвика критика от страна на опозицията. Депутати от "Нова демокрация" казаха, че това е закъсняла реакция, която не решава нищо в момента.

От гръцката брегова охрана информираха, че за едно денонощие са извършени 23 операции по спасяване на бедстващи хора в Егейско море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!