Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката "Нова демокрация" се опитва да състави правителство

| обновено на 21.08.15 в 17:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Консерваторите от "Нова демокрация" ще направят опит да съставят правителство. Това обяви лидерът на партията Евангелос Меймаракис, след като получи мандат за нов кабинет от президента.

Идеята на консерваторите е да използват трите дни на мандата за предизборна агитация, защото дори и теоретично е невъзможна коалиция с мнозинство без СИРИЗА, коментират гръцките медии. Вчера опозиционните партии обвиняваха премиера Алексис Ципрас в безотговорност, че подаде оставка, а днес виждат в изборите единството правилно решение. Изненадани от оставката партийните централи на опозицията все още не могат да координират действията си в една кратка предизборна кампания.

Меймаракис дори съобщи, че ще предложи на СИРИЗА участие в коалиция, но не с Ципрас на премиерския пост. Лидерът на "Нова демокрация" обясни позицията на консерваторите така:

Ще видим дали ще намерим сериозно политическо решение в рамките на този парламент, за да избегнем всички отрицателни последствия, които предсрочните избори могат да причинят за много дълго време.

Текат консултации и с лидерите на другите опозиционни партии, които биха могли да участват в коалиция. Извън консултациите остават две гръцки партии - Комунистическата и "Златна зора", които не биха участвали в правителство с никоя друга политическа сила.

Президентът на страната ще обяви датата на извънредните избори след приключване на проучвателния мандат на втората и третата партия в парламента.

Днес напусналите парламентарната група на СИРИЗА 25 депутати сформираха своя самостоятелна парламентарна група, която е ядрото на новата партия. Тя ще се нарича "Народно единство“, с лидер бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, като вероятно в нея влиза и Микис Теодоракис. Партията ще бъде третата най-голяма парламентарна сила с право да получи последния проучвателен мандат. Този ход беше направен, за да не се допусне крайнодясната "Златна зора" да получи мандат за правителство.

Процедурата по проучвателния мандат явно ще промени предполагаемата дата за избори поне с една седмица по-късно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!