Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на гръцката Нова демокрация върна проучвателния мандат за съставяне на правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на гръцките консерватори от Нова демокрация Евангелос Меймаракис не успя да състави правителство и върна проучвателния мандат.

Днес на ход са отцепилите се от СИРИЗА, които сформираха нова партия и са трета политическа сила в парламента.

Част от партиите дори отказаха да се срещнат и преговарят с лидера на консерваторите. Основните обвинения са срещу премиера в оставка Алексис Ципрас, който, като лидер на СИРИЗА, отказа да участва в консултациите. 

По разположението на политическите сили в сегашния парламент в Атина е невъзможно да се състави някаква коалиция без участието на СИРИЗА. Опозицията се опитва да печели време за предизборна кампания и реално се водят преговори за обединение на силите след вота, коментират днес гръцките медии.

Днес проучвателен мандат получава новосформираната партия "Народно единство", в която се включиха депутатите напуснали СИРИЗА. Те са по-голям брой и станаха трета политическа сила в парламента, като отнеха възможността за мандат на крайнодесните от "Златна зора".

Бившият енергиен министър Панайотис Лафазанис, който оглави новата партия ,също има три дни за сформиране на правителство, но не се очаква да постигне резултат, като дори от СИРИЗА отказват консултации с него. Бившите му колеги го обвиняват за разцеплението на управляващата партия.

Очаква се в четвъртък президентът да обяви датата на изборите, най-вероятно за 20-и септември, а дотогава ще се състави служебен кабинет в Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!