Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов: Скоро ще бъде одобрен договорът за добросъседство между България и Македония

| обновено на 24.08.15 в 18:16
Дитмир Бушати, Никола Поповски и Даниел Митов в Скопие
Снимка: МВнР Пресцентър

В скоро време се очаква ще бъде одобрен окончателният вариант на договора за добросъседство между България и Македония, обяви външният ни министър Даниел Митов в Скопие. България ще помогне за привличането на финансови средства от Европейския съюз за справянето с бежанския натиск в Македония, каза министър Митов.

Посещението на българския и албанския външни министри в Скопие за посланическата конференция на югозападната ни съседка е важен сигнал затова накъде трябва да върви региона ни, каза още първият ни дипломат.

Регионът трябва да бъде много по-интегриран и да работим много по-често заедно и заради увеличаващите се предизвикателства пред нас, които напоследък намериха изражение в тежък миграционен натиск. Очевидно е, че пътят на миграционния натиск през Балканите става все по-интензивен и заедно трябва да търсим решение, подчерта Митов. 

Македонският външен министър Никола Поповски каза, че никоя страна сама не може да се справи с бежанската криза, в която се намира страната му. 

Митов обяви още, че България подкрепя евроатлантическата перспектива на Македония и желанието на Албания да стане член на Европейския съюз. Според министър Митов регионът трябва да бъде все по-интегриран и този тристранен формат трябва да се събира по често. Подобен форум между България, Албания и Македония не се е провеждал много отдавна. Поповски призова за систематичното му организиране за обсъждане на двустранни, тристранни и други регионални въпроси.

Министър Никола Поповски заяви още, че основен акцент в разговорите с българския и албанския си колеги е бил свързан с инфраструктурата и изграждането на Коридор номер осем. Албанският външен министър Дитмир Бушати каза, че Тирана ще подкрепя присъединяването на Македония към НАТО.

Днес в македонския град Гевгелия на границата с Гърция бе и австрийският външен министър Себастиан Курц, който се запозна с обстановката в бежанския лагер. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!